01.06.2022 Komentari: 0

Zdrave navike u ishrani kod muškaraca

Sagorevanje kalorija kod muškaraca je mnogo brže nego kod žena, pa većina osoba muškog pola, naročito ako su redovno fizički aktivni, negde do četrdesete godine svog života nemaju problema sa viškom kilograma. Međutim, to ne znači da muškarci mlađeg životnog doba ne treba da vode računa o ishrani.

muskarac-drzi-povrce

 

Nikad nije rano da se počnete hraniti zdravo! Telesna težina je samo deo slike i ne bi je trebalo koristiti kao jedini pokazatelj zdravlja čoveka. Od toga koliko telesnih masti imate, gde se te masnoće talože u vašem telu, kao i od toga koliko je kvalitetna vaša ishrana zavisiće i vaše zdravstveno stanje.


Zato je veoma važno da pored fizičke aktivnosti stvorite i zdrave navike u ishrani. To nije lak zadatak, pogotovo za muškarce koji su navikli da se hrane nezdravo, ali se uz jaku volju sve može dovesti u red. Evo nekoliko saveta koje svaki muškarac treda da primeni i počne da konzumira zdravu hranu.


#1 Jedite povrće različitih boja


Muškarci naročito oni posle četrdesete godine života bi u svoj plan ishrane obavezno trebali da uključe najmanje dve porcije povrća tokom dana. I to povrće treba bude što raznovrsnije i raznobojnije. Povrće spada u grupu namirnica bogatih biljnim vlaknima, a preporuka stručnjaka je da dnevni unos vlakana za mlađe muškarce bude od 25 do 35 grama, dok za one starije od 50 godina od 27 do 30 grama.


Međutim, možda ne možete uvek na pijaci ili u piljari pronaći sveže povrće koje želite i volite da jedete, jer mu jednostavno nije sezona. Ali ga zato možete čuvati u frižideru ili zamrznuti, kako bi mu produžili vek trajanja a da pritom povrće ne izgubi hranjive materije.


Moderni kuhinjski uređaji kao što su Bosch frižideri imaju različite fioke i komore za pravilno čuvanje posebnih grupa namirnica i njihovu produženu svežinu, pa tako i za povrće. Neke vrste povrća koje možete zamrzavati a pravo su blago što se nutritivnih vrednosti tiče su grašak, spanać, brokoli, prokelj, boranija… Dakle, zahvaljujući rashladnim uređajima možete obezbediti sebi zdrave a jeftine obroke tokom čitave godine.


#2 Jedite manje crvenog mesa


Muškarci vole meso, posebno crveno, i obično unose u organizam znatno veću količinu od preporučene. Mnoge studije su pokazale da je to daleko više nego kada su u pitanju žene. Crveno meso u prevelikim količinama može da bude uzročnik mnogih oboljenja, od raznih vrsta kancera, pa do opasnih kardiovaskularnih bolesti kao što su infarkt, moždani ili srčani udar.

 

Svakodnevno konzumiranje crvenog mesa utrostručuje količinu trimetilamin N-oksida koja je usko povezana sa srčanim oboljenjima. Muškarci obično razvijaju bolesti vezane za srce 10 do 15 godina ranije nego žene. Samim tim i verovatnoća da će imati kraći životni vek je veća.


Zato, ako u svom jelovniku imate dosta obroka sa crvenim mesom, i ukoliko ne možete da ga se odreknete tako lako, počnite da ga zamenjujete belim mesom, ribom ili proteinima na bazi biljaka. Preporuka je da se najmanje dva do tri puta nedeljno konzumira riba.


#3 Prestanite da jedete posle 20 časova


Mnogi muškarci unose u svoj organizam veliku količinu kalorija kasno uveče. Neka od istraživanja su pokazala da jako velik broj Evropljana naručuje brzu hranu u periodu između 22 i 2 sata posle ponoći.


Ukoliko je to i vaša navika, rešite je se odmah! Kasni obroci su usko povezani sa gojaznošću, odnosno metaboličkim sindromom. Kasna večera, a da ne govorimo o jedenju u toku noći, pogoršava toleranciju na glukozu i smanjuje količinu masti koju je telo u stanju da sagori. U nekim slučajevima, posledica kasnih obroka može biti i pojava dijabetesa.


#4 Smanjite konzumiranje alkohola ili popijte čašu vode između svake čaše alkoholnog pića


Statistika kaže da muškarci imaju više problema sa alkoholom
, odnosno da više konzumiraju alkoholna pića od žena. Međutim, ukoliko steknete naviku da popijete čašu vode između svake čaše piva ili vina, vrlo je verovatno da ćete prepoloviti količinu alkohola koju biste inače uneli u organizam. Osim toga, smanjićete i broj kalorija a možda čak i izbeći mamurluk.


Dobro je poznato da konzumacija alkohola u većim količinama povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja, bolesti jetre, metaboličkog sindroma, dijabetesa i raznih karcinoma. Alkoholna pića su takođe diuretici, tako da ukoliko između čaša alkohola popijete vodu, možete sprečiti dehidrataciju organizma.


#5 Zaobiđite čips, uzmite kokice


Jedna srednja porcija čipsa sadrži u proseku gotovo 300 kalorija. Iskreno, retko ko bi se odrekao tog slanog, masnog i divno hrskavog zalogaja. Ukoliko na ovaj broj kalorija dodate i negativan uticaj soli, možete zamisliti šta sve radite vašem organizmu.


Čips možete zamenite kokicama, koje će vas mnogo brže zasititi sa daleko manjim brojem kalorija. Zato jedite kokice i druge zdrave i prirodne grickalice, poput semenki (suncokreta i bundeve), ili orašastog voća. Naravno, ne preporučuje se da ove namirnice budusuviše slane.


Ovo su samo neke od zdravih namirnica koje muškarci, a naročiti oni posle napunjenih 40 godina života treba da uvedu u svoju ishranu. Pored toga, dobro bi bilo i da jedu više voća i maslina ali i da smanje ili kontrolišu veličinu porcije. Svi saveti koje smo nabrojali će vam pomoći da budete zdraviji, da imate više snage i da se osećate bolje.
 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar