02.04.2021 Komentari: 0

Znakovi da vam je hitno potrebna fizička aktivnost

Zima je polako prošla, pa je sada vreme za zatezanje tela i obnavljanje mišićne mase. Međutim, nije samo fizički izgled taj zbog koga bi trebalo da trenirate, iako naravno, niko ne voli “pileće grudi” i mala ramena. Postoje i zdravstveni parametri koji su pokazatelji da vam je hitno potrebna fizička aktivnost. 

foto: freepik.com

Gojaznost je broj #1


Ukoliko ste se naglo ugojili, ili već duže vremena patite od viška kilograma, sada je parvo vreme da se pokrenete. Ponekad je vrlo teško mrdnuti iz svoje zone komfora, međutim, samo tako ćete doći do rezultata. Ukoliko nemate kondiciju, nemojte odmah krenuti sa odlaskom u teretanu ili sa trčanjem. Počnite sa laganim šetnjama ili kernite na basket sa društvom. Važno je samo da se pokrenete i uvrstite bilo koju fizičku aktivnost u svoj dan. Pokušajte da bar 3 puta nedeljno po sat vremena budete fizički aktivni, pa makar to bio i hobi poput fudbala, basketa ili vožnje bicikla.

 

Problemi sa pritiskom

 

Ukoliko ste primetili da imate problem sa visokim pritiskom, obavezno se najpre obratite lekaru kako biste dobili terapiju, ali i počnite da vežbate. Zablude su da će vam trening škoditi i još dodatno podizati pritisak. Uz pravilan izbor vežbi, trening može samo da snizi pritisak i drži ga pod kontrolom. Ukoliko imate ovaj problem, neka treninzi budu lagani, ali kontinuirani. Najbolje bi bilo da angažujete stručnu pomoć.

 

 

Česte glavobolje


Iako se ovaj problem pripisuje često nervozi, promeni vremena i slično, vrlo često je rešenje veoma jednostavno. Vežbe istezanja idealan su način da se oslobodite migrena. Takođe, tokom treninga naše telo postaje dovoljno prokrvljeno, a do našeg mozga dolazi veća količina kiseonika, što može olakšati i čak potpuno eliminisati glavobolju.

 

Nesanica


Ako patite od nesanice, trening je pravi lek. Koju god aktivnost da izaberete, važno je da vas izmori, da angažujete sve mišićne grupe, a onda ćete zaspati čim dotaknete krevet. Ukoliko želite da izbegnete lekove i preparate protiv nesanice, pokušajte da uvrstite trening u svoju nedeljnu rutinu. Osim što ćete popraviti kvalitet sna, treningom ćete uticati i na svoju koncentraciju i intelektualne performance rada.

 

Bolovi u leđima


Bolovi u predelu leđa javljaju se u najvećem broju slučajeva zbog nepravilnog svakodnevnog sedenja na poslu. Ukoliko osećate ovaj bol, vreme je da počnete sa treningom i otarasite ga se na vrlo jednostavan način.

 

 

Manjak energije


Primećujete konstantnu pospanost, mrzovolju, manjak energije? Pravo je vreme da se pokrenete. Pročitajte OVDE sve o motivaciji za trening i počnite. U početku ćete se verovatno osećati umorno, ali nakon što uskladite sve svoje obaveze sa terminom treninga, vrlo brzo ćete se osećati ispunjeno, poletno i energično.

 

Stres na poslu i van njega


Stres je glavni okidač svih svakodnevnih nezadovoljstava. Ukoliko čovek nema izduvni ventil, vrlo lako može doći do popularnog “burn out” sindroma, odnosno sindroma sagorevanja. Nećete više biti u stanju da normalno funkcionišete. Treningom se izbacuje sva negativna energija. Izaberite ono što volite – trčanje, tenis, boks, odlazak u teretanu… Izbacite sve iz sebe i budite u potpunosti spremni za sve nove izazove. Naučno je dokazano da fizička aktivnost aktivira hormon sreće, što daje osećaj zadovoljstva. Rekreativci su srećni, zdravi i zadovoljni ljudi.

Trening ima mnoge benefite na psiho-fizičko zdravlje svake osobe. Važno je posvetiti se svom kako fizičkom, tako i psihičkom stanju, jer je naše telo samo jedno za ceo život. Ne zapostavljajte ga zbog sitnih zadovoljstava, nemarnosti i svakodnevnih stresnih situacija.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar