03.11.2020 Komentari: 0

Motivacija za vežbanje – naših 7 zlatnih pravila

Fizička aktivnost veoma je važna komponenta našeg života. Obično svi prvo pomisle na fizički izgled, a zaboravljaju na sve one psihičke benefite poput smanjenog stresa, dobre kondicije, odličnog raspoloženja i energije, smanjenog krvnog pritiska, uravnoteženog nivoa šećera u krvi… Motivacija za trening je nešto što većini vežbača početnika nedostaje. Mnogi imaju nerealna očekivanja za veoma kratak vremenski period, drugi nisu jasno sebi postavili i zacrtali ciljeve, treći nisu pronašli idealni način vežbanja… Razloga je mnogo zbog kojih od vežbanja odustaje veliki procenat ljudi. Danas govorimo o načinima kako da motivacija za trening bude deo vase svakodnevice. 

Izaberite tip treninga koji vam prija

 

Ovo je osnova svega. Motivacija za vezbanje neće doći sama od sebe. Potrebno je da na njoj radite. Međutim, sve je lakše kada pronađete koja vam tačno fizička aktivnost odgovara. Da li je to odlazak u teretanu, biciklizam, trčanje, plivanje ili nešto sasvim drugo – znaćete sami. Nećete uvek uživati, jer trening zna da bude i naporan. Ali prepoznaćete aktivnost koja vam prija po tome da nećete želeti da je izbegnete.

 

Trenirajte u društvu, pogotovo ukoliko tek počinjete

 

Ukoliko ste tek počeli sa odlaskom na treninge i već razmišljate o odustajanju, prisetite se da je u društvu sve lakše. Pozovite prijatelje i krenite zajedno na trening. Pitajte svoju lepšu polovinu ili sestru da li bi vam pravile društvo. Motivacija za trening dolazi postepeno sa prvim rezultatima, ali za početak – pronađite društvo i pregurajte prvi mesec, posle je sve lakše.

 

 

Kupite sebi novu opremu


Nove patike ili šorts za trening uneće novu, sportsku energiju, čak iako ste rešili da kod kuće radite zgibove, sklekove i propadanja. Na taj način stvarate osećaj radne atmosfere i motivacija za trening postaje veća. Ne možete trenirati u pantalonama u kojima ste bili na poslu. Presvucite se u nešto udobno i videćete razliku. 

 

Angažujte personalnog trenera


Nema bolje motivacije od toga da nekome platite da vas natera da vežbate. Ovo je grubo rečeno, ali toliko je tačno. Usluge personalnih trenera danas nisu ni malo jeftine, ali ukoliko pronađete pravu osobu – svaki trening je zlata vredan. Potražite osobu koja će vam i korigovati ishranu i motriti na svaki segment vašeg napretka. Spoljna motivacija važna je ooliko i unutrašnja, pa potražite stručnu pomoć i već za mesec dana videćete da trening postaje rutina koju nećete preskakati. Pogotovo kada rezultati počnu da budu vidljivi.

 

 

Napravite nedeljni plan vežbanja


Ukoliko više volite da vežbate samostalno, bez trenera i društva, rešenje je da napravite nedeljni i mesečni plan treninga. Odredite tačno vreme kada ćete odraditi trening i držite se toga. Neka za početak bude i dva puta nedeljno, ali odradite to. Utorak i četvrtak posle posla neka budu rezervisani za trening. I nema preskakanja!

 

Napravite plej listu za trening


Još jedna odlična stvar je plej lista omiljenih pesama. Ukoliko kod kuće imate sobni bicikl, možete čak pustiti i film i sat vremena okretati pedale bez po muke. Motivacija za vezbanje je nešto što se otkriva vremenom i prilagođava ličnosti, a muzika je nešto što će vas uvek pokretati. Plej liste posebno su odlično rešenje ukoliko ste rešili da počnete sa trčanjem.

 

Nagrađujte sebe za ostvarene rezultate


Nemojte od treninga praviti torturu. Nagrađujte sebe za male uspehe. Ukoliko ste se 10 dana pridržavali svog plana ili odradili 6 treninga bez preskakanja, počastite sebe omiljenim obrokom, pa počnite ispočetka. Znajući da vas opet za samo 6 treninga čeka nešto što priželjkujete, motivacija za vežbanjem postaje odmah veća.


Kada kažemo motivacija za trening, pre svega mislimo na mentalne procese. Dakle, sve je u glavi. Iskoristite ove naše saveta i izborite se sa svojim negativnim mislima, jer – VI TO MOŽETE! Čekamo rezultate!

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar