30.06.2023 Komentari: 0

Zašto je važno kakav veš nose muškarci i šta on govori o njima?

Koliko god jednostavno i lako izgleda odabir odevenih komada jednog urednog muškarca, iza ležernosti koja često opisuje jači pol stoje pažljivo odabrani komadi odeće. Muška moda se podjednako razvijala sa ženskom, a veš je oduvek bio važan kada je oblačenje u pitanju.

muskarac u donjem vesu naslonjen ledjima o zid

 

Za muškarce kojima je važno kakav veš nose bitan je materijal i komfor koji on treba da pruži. Moderne bokserice za muškarce treba da budu udobne, prate liniju tela i istovremeno pružaju neophodnu potporu. Međutim, muški donji veš nije od samog početka imao ovakav oblik.


U prastarom dobu muškarci nisu nosili pantalone pa je donji veš bio jedini komad odeće. S obzirom da je vladala hijerarhija među muškarcima, veš jednog čoveka imao je ukrase koje nije imao svaki pojedinac u društvu. Već tada, kulturološki se može govoriti o stilu. Danas, muški veš dolazi različito dizajniran, karakteriše ga raznolikost dezena i raznovrsnost boja. Komad koji ima posebno mesto u ormanu svakog muškarca sada se bira na osnovu izgrađenog stila i ličnih afiniteta.

 

Evolucija muškog donjeg veša


Elastična potpora koja se ponekad uzima zdravo za gotovo zapravo ima bogatu istoriju i jednu čitavu evoluciju iza sebe. Takozvana pregača, komad materijala kojim su se pokrivali kukovi i zadnjica, prvi je primer donjeg veša kod muškaraca.


Stari Egipćani su ovaj komad odeće pravili od najfinijeg lana i vezivali sa prednje strane pa je veš dobio jednu sasvim novu formu. Pored finoće materijala, veš je bio šiven u više boja. Narodi Inka takođe prave razliku kada je u pitanju veš. Novina koja postoji je traka koja visi sa prednje strane, i koja treba da izazove efekat upečatljivosti i bude posebno upadljiva za oko. Asteci su kombinovali komad donjeg veša sa tunikama i ogrtačima. Zanimljivo je da narodi Amazonije i dalje imaju pregaču kao komad tradicionalne odeće i nose je i dan danas.


U srednjem veku, veš je bio nešto duži pa su bile poznate takozvane bermude koje su imale postavu. Ova vrsta veša je imala punjenje materijalom sa prednje strane pa je odavala efekat veličine. Industrijsko doba proizvelo je jednodelni komad veša koji je primarno bio napravljen za žene, ali su ga muškarci prilagodili sebi i svrstali u svoj orman.

 

decko u belim slip gacicama

 

Veš je bio izuzetno udoban i imao je dugmiće dužinom cele prednje strane, ali i u predelu zadnjice. Ovo je omogućavalo lakši odlazak u toalet jer nije morao da se skida ceo kombinezon već je bilo potrebno samo otkopčati par dugmeta u intimnoj regiji. Ovaj deo bio je inspiracija za šaljive nazive pa je taj deo veša dobijao razne nadimke kao što je zadnje sedište i vatrogasna klapa.


Krajem devetnaestog veka kao deo sportske opreme osmišljen je suspenzor. To je bio elastičan i podesiv komad donjeg veša sa zaštitnom torbom za muški polni organ. Danas se on koristi kao deo sportske opreme, naročito za sportove gde postoji opasnost od povrede intimne regije, kao što su boks, MMA i slični sportovi.

 

Moderno vreme - bokserice i slip gaćice


Prva linija slip gaćica napravljena je 1935. godine u Čikagu. U tom trenutku to je bio revolucionarni dizajn zbog elastične trake oko struka i pripijenosti materijala uz prepone. Pre toga postojale su samo bokserice koje su imale širok kroj i nisu išle uz telo. Kasnije su gaćice dobile autentičan “Y” oblik. Postojale su varijacije slip gaćica pa je raznovrsnost dizajna išla od širih modela sve do najužeg i najtešnjeg veša.


Osamdesetih godina dvadesetog veka modna kuća “Armani” ide korak dalje i dizajnira bokser gaćice koje su duže od dotadašnjih slip gaćica i prate butinu. Bokser gaće zadržavaju traku koja je bila specifična za slip vrstu. Od početka dvadesetog veka do dan danas, prave se različite varijante muškog veša, pa se u prodaji mogu naći široke i uske bokserice, “jock strap” gaćice, “trunk” bokser gaće, kao i klasične slip gaćice.

 

Koji veš muškarci radije biraju?


Muškarcima je jako važno kakav veš nose, pogotovo što je to komad odeće koji svakodnevno imaju na sebi, danju i noću. Obavezno je da on bude udoban i da materijal stvara osećaj opuštenosti i lagodnosti. Izbor je najčešće pamučni veš mada su često kombinovani materijali dobri zbog održavanja.


Istraživanje sprovedeno od strane jednog brenda 2014. godine pokazalo je da 27% muškaraca preferira slip gaćice, dok 22% bira bokser gaće. Sedamnaest posto bira “jock strap” gaćice koje su inače moderna verzija suspenzora sa tankom trakom oko struka, nalik tangama. Petnaest posto je dalo glas za trunk gaćice koje čine jedan od tipova bokserica. Ostali nisu imali preferencije na određen tip veša. Najčešće birane boje su plava i crna dok je crvena obično izbor koji treba da začini kolekciju veša. Krupniji muškarci obično biraju bokser gaćice koje prate telo, dok slip gaće biraju atletski građeni radi isticanja lepo oblikovanog tela.

 

Veš govori za sebe ali i o muškarcu


Međutim, ne diktira samo građa odabir donjeg veša, već i ukus svakog muškarca pojedinačno. Stil se ne može svesti na statistiku već govori o svakom pojedincu zasebno. Hiperprodukcija na svim poljima, pa i u modi, pružila je izbor kakav nije postojao nikada. Dizajn bokserica nije više samo plava i crna, već je to čitava paleta boja, ali i zanimljivi elementi kao što su voće, puzle, srca, pivo i mnogi drugi. Mnogi brendovi nude i personalizovane detalje pa su elementi na vešu često odraz mišljenja, ukusa i ličnosti.

Dobar i kvalitetan veš ne odstupa ni najmanje od omiljenih pantalona, košulje, parfema, i komad je u ormanu do koga je muškarcu naročito stalo. Kada vidite muškarca u donjem vešu izbor dizajna može vam reći dosta o njegovom karakteru i pokazati koliko je zanimljiv, da li voli pivo, viski i da li humor zna da ponese i na sebi. Mišljenje o tome koliko je stil muškarca interesantan ostaće na svakome ko može da zaviri ispod odeće i vidi odabir koji je zasigurno važan kada je odevanje jačeg pola u pitanju. Do tada biće to samo lični ukus, ukus njegovog partnera ili prijatelja u kupovini, kao i odabranog prodavca u butiku veša.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar