22.03.2019 Komentari: 0

Kako se osloboditi stresa nakon naporne nedelje

Konačno je došao petak, dan koji svi iščekujemo zbog nadolazećeg vikenda i slobodnih dana, nakon naporne radne nedelje. Svaki posao sa sobom nosi određenu količinu stresa i svakodnevne napetosti, pa se tokom ovih nekoliko slobodnih dana trudimo da uradimo sve da se odmorimo, ali i da nadoknadimo sebi sve one trenutke provedene u kancelarijama, kvalitetno provedenim vremenom sa porodicom i prijateljima. 

Neki su skloniji tome da petak provedu uz dobru knjigu, zavaljeni u sofu, dok je drugima draže da budu okruženi ljudima u kafićima ili restoranima. U koju god grupu da spadate, sugerišemo vam nekoliko načina da se oslobodite stresa.

 

Blagi trening

 

Iako trening nije prva stvar koja nam padne na pamet kada želimo da se opustimo, nema boljeg načina da se oslobodimo nervne napetosti od treninga, pogotovo u prirodi. Nije neophodno da idete u teretanu, ukoliko već niste poklonik ovakve vrste fitnesa. Dovoljan je i blagi džoging ili duža šetnja pored reke, na primer. Isprva će vam biti teško da se naterate na ovo, ali osećaj posle treninga uveriće vas u to da je ovo bila odlična odluka.

 

Topla kupka

 


Osnova stresa je u stalnim promenama i užurbanom načinu života. Svaki dan našeg života podređen je obavezama i pokušaju da postignemo što više stvari za što manje vremena. Tuširanje, iako često može biti prijatno, još jedna je od aktivnosti koje radimo na brzinu i isključivo iz higijenskih, a ne i potreba opuštanja i uživanja. Zato, posle naporne nedelje počastite sebe sa pola sata potpunog opuštanja u toploj kupci. Kupite mirišljavu so ili neku od popularnih bubble bath bombi i prepustite se mirisima i meditaciji. Ako nemate kadu u stanu, istražite spa centre u svom gradu i bar jednom u dva meseca priuštite sebi ovakav vid opuštanja i uživanja.

 

Izlazak sa društvom

 

 

Ukoliko volite da vreme provedete uz dobru muziku i u društvu prijatelja, dozvolite da vas od stresa oslobodi izlazak, uz dobru kapljicu. U zavisnosti od muzičkih sklonosti i vidova izlazaka kojima ste skloniji, istražite ponudu klubova, kafića i splavova u vašem gradu, ili razmotrite da odete u noćnu avanturu u neki drugi grad. Možete se odlučiti za obilazak nekog od festivala u Srbiji, klubove na Petrovaradinskoj tvrđavi kod Novog Sada ili raznolike kafane u Beogradu. Isplanirajte svoj vikend unapred, napravite rezervaciju i okružite se ljudima sa kojima vam je dobar provod zagarantovan.

 

Bioskop ili pozorište

 

Iako zavaljenost u fotelju i gledanje Netfliksa deluje primamljivo, za dane opuštanja od poslovnog stresa odaberite da pogledate neki od filmova sa repertoara lokalnog bioskopa. Doživljaj gledanja filma na velikom platnu je, složićete se, kompleksniji od onog na malom ekranu, a uživljenost u film je veća, a samim tim ćete se lako osloboditi svakodnevnih briga i fokusirati se na nešto izvan sebe. Ukoliko dugo niste posetili pozorište, razmotrite i to i uživajte u repertoaru lokalnog pozorišta, ili otputujte na malu ekskurziju u neki drugi grad u Srbiji, koji poput Šapca ili Sombora imaju pozorišta sa dugom tradicijom i odličnim izborom predstava.

 

Video igrice


Iako su mišljenja o video igricama podeljena i neki smatraju da izazivaju pasivnost i ovisnost, njihova moć da vas rasterete se ne može osporiti. Mnoge video igrice su i veoma korisne za razvoj određenih mentalnih procesa i pospešuju bolje pamćenje i veću fokusiranost, što vam, pored faktora zabave, može doneti i korist u poslu.

Za kojugod od navedenih aktivnosti da se odlučite, veoma je važno da budete odlučni u tome da želite da vreme nakon naporne nedelje zaista posvetite sebi i potrudite se da potpomognete oslobođenje od stresa i time što nećete neprestano razmišljati o obavezama i proveravati mejl i telefon. Ostavite stres i planove za ponedeljak i stavite sebe na prvo mesto bar tokom vikenda.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar