08.04.2022 Komentari: 0

Koji su to „problemi“ o kojima muškarci ne vole da pričaju?

Tokom života, svaki muškarac prolazi kroz određene faze koje ga mogu ometati u svakodnevnom načinu života. Bilo da je reč o zdravstvenim problemima, bračnim, ili problemima na poslu, od njih nikako ne bi trebalo da beže, već da se na adekvatan način suoče kako bi ih prevazišli.

muskarac-se-brine-i-drzi-za-glavu-zbog-erektilne-disfunkcije


Ipak, postoji jedna specifična vrsta problema o kojem muškarci ne vole puno da pričaju. Reč je o erektilnoj disfunkciji tj. o nemogućnosti postizanja erekcije tokom odnosa. Stid i strah od osuđivanja ih ograničavaju da potraže pomoć lekara, pa najčešće seksualnu nemoć zanemaruju i kriju, što je pogrešno.

 

Baš kao što pripadnice lepšeg pola treba da idu jednom godišnje na pregled kod ginekologa, isto to treba da čine i muškarci kod urologa. Erektilna disfunkcija se danas može izlečiti raznim metodama. Bitno je na vreme prepoznati problem i pristupiti njegovom rešavanju u što kraćem roku.

Kod erektilne disfunkcije lečenje nije komplikovano


U današnje vreme, urolozi koriste neinvazivne metode koje su se pokazale uspešnim u lečenju seksualne nemoći. Pa tako, kod pacijenata sa poteškoćama postizanja vrhunca u toku seksualnog odnosa se mogu primeniti tretmani koji podrazumevaju udarne talase niskog intenziteta na pojedine delove penisa. Takođe, kada kažemo erektilna disfunkcija lečenje se može sprovoditi i kroz niz terapija koje prepiše urolog.


Kriza srednjih godina – kako je prepoznati?


Još nešto sa čim se muški pol suočava tokom života jeste tzv. kriza srednjih godina. Muškarci se u ovoj fazi ponašaju kao tinejdžeri, menjaju svoj lični opis i potpuno zanemaruju ulogu oca i bračnog druga. Više izlaze van kuće radi druženja sa prijateljima, a sve zbog straha od starosti. Ipak, i za ovu vrstu problema postoji rešenje. Bračne terapije su se pokazale efikasnim.


U ovoj fazi životnog ciklusa važno je da se partneri razumeju, bez međusobnog optuživanja i svađanja. Zreli muškarci koji prepoznaju kod sebe krizu srednjih godina treba otvoreno da pričaju o tome sa psihoterapeutom. Psihoterapije mogu biti individualne ili bračne, sve u zavisnosti od toga kako se supružnici dogovore.

 

Pojedini zdravstveni problemi mogu demoralisati muški pol

 

Dijagnoza neke bolesti tokom života može uticati na to da se muškarac oseti uplašeno i nesigurno u sebe. U ovoj situaciji neophodna je bezuslovna podrška i ljubav supruge. Neretko se dešava da se zanemaruju simptomi baš iz bojazni od odlaska kod lekara. Svi treba da budu svesni činjenice da rano otkrivanje bolesti garantuje i njeno izlečenje. Zato muškarci ne bi smeli da zanemaruju svoje zdravlje, naročito ako već neko vreme osećaju bilo kakvu tegobu.


Depresija – sve učestalija pojava kako kod muškaraca tako i kod žena


Iako pogađa oba pola, čini se da muškarci mnogo teže podnose ovo psihičko stanje. Depresija može nastati iz raznih razloga (zbog situacije na poslu, finansija, svađe sa roditeljima ili bliskim rođacima itd.)
 

Ovde je isto tako bitno razumevanje bračnog druga, a ako je potrebno pomoć se može zatražiti i od psihoterapeuta.

Bez obzira što se danas na svoj ruku (bez recepta lekara) u pojedinim apotekama mogu kupiti razni antidepresivi, savetujemo vas da to ne radite bez prethodne konsultacije sa stručnim licem.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar