28.07.2020 Komentari: 0

Kako rešiti urinarne infekcije kod muškaraca?

Urinarne infekcije kod žena veoma su česta pojava i svakako je to nešto o čemu se neretko govori. Sa druge strane, urinarne infekcije kod muskaraca nisu toliko česta pojava, pa samim tim kada do problema dođe, potrebno je detaljno se informisati i ozbiljno pristupiti problemu. Zbog muške anatomije, urinarne infekcije kod muškaraca se smatraju komplikovanijim i češće se šire na bubrege i gornji urinarni trakt, pa je tako najrizičnija grupa muškaraca ona starija od 50 godina. O tome šta je urinarna infekcija i kako se leči, čitajte u današnjem tekstu. 

foto: depositphoto.com

 

Urinarne infekcije kod muškaraca – simptomi

 

Važno je napomenuti da infekcije urinarnog trakta ne moraju uvek da ostavljaju za sobom posledice, a vrlo često su simptomi neosetni. Međutim, ono što se mogu prepoznati kao uobičajeni simptomi jesu učestalo i bolno mokrenje, peckanje prilikom mokrenja, zamućen urin, često crveno ili roze obojena mokraća koja upućuje na prisustvo krvi u mokraćnim kanalima, intenzivan miris urina, bol u krstima… Ukoliko primetite bilo kakvu promenu urina ili osetite gore navedene tegobe, obavezno se obratite lekaru, kako biste dobili odgovarajući lek. Za urinarne infekcije važno napomenuti da se javljaju u nekoliko različitih oblika, u zavisnosti od mesta nastanka infekcije. Prema tome, urinarna infekcija može nastati u bubrezima, bešici ili u mokraćnoj cevi.

 

Zbog čega se javlja urinarna infekcija

 

Urinarne infekcije obično se javljaju kada bakterije iz spoljašnje sredine dođu preko mokraćnih puteva do bešike i tu nastave da se razmnožavaju. Naš urinarni sistem funkcioniše tako da ne dozvoljava ulazak stranih tela, međutim, nekada je odbrana naprosto oslabljena. Kada bakterija dođe do bešike, ona se zakači za sluzokožu i prouzrokuje infekciju.
 

Urinarne infekcije – lečenje antibioticima

 

Za početak, ono što bi trebalo prvo da uradite ukoliko primetite simptome jeste da ih dobro zapamtite, ili čak zapišete, kako biste doktoru na pravi način mogli opisati bol, učestalost i jačinu urinarne infekcije. Lecenje koje će kasnije uslediti najpre se zasniva na vašem ličnom osećaju.

Iako se mnogi plaše da će završiti u bolnici, lek za urinarne infekcije u većini slučajeva će rešiti problem.
Doktori najčešće preporučuju i prepisuju antibiotik za lečenje urinarne infekcije i ova metoda se pokazala veoma uspešnom za veći broj infekcija u urinarnom traktu. Primenom antibiotika dolazi do ublažavanja simptoma, eliminacije postojeće infekcije i sprečavanja ponovljenih infekcija.

Ukoliko dođe do situacije da se infekcije kontinuirano ponavljaju i uporno vraćaju, vaš urolog može uraditi cistoskopiju. Tom procedurom se pomoću cistoskopa vidi unutrašnjost vaše mokraćne bešike. Na taj način doktor će imati potpuni uvid u stanje urinarne infekcije. Lecenje dakle, može u izuzetnim slučajevima potrajati, ali to ne treba da vas zabrinjava.

 

Urinarne infekcije – lečenje prirodnim putem

 

Ukoliko dođe do pada imuniteta, stresa, napora ili neke druge telesne infekcije, takođe može doći do urinarne infekcije. Lek u većini slučajeva, odnosno kod blažih oblika infekcije, može biti i prirodan. Urinarne infekcije kod muskaraca veoma uspešno se leče čajevima. Potrebno je da dnevno pijete dva litra čaja od kukuruzne svile, breze, bosiljka ili peršuna. Ove biljke karakteristične su po tome što podstiču češće mokrenje, pa ćete samim tim i brže izbacivati bakterija iz organizma. Ove čajeve možete piti i preventivno, naravno u manjim količinama.

Takođe, u svim bolje opremljenim apotekama možete pronaći preparate koji se preporučuju za očuvanje urinarnog trakta muškaraca.
Međutim, kako bismo sprečili nastanak urinarne infekcija, najvažniji korak je higijena. To je prva i najvažnija mera zaštite protiv urinarnih infekcija. Međutim, osim toga, još je jedan razlog veoma učestali pokretač infekcija, a to je uzdržavanje od mokrenja. Ako često dugo zadržavate urin tada može doći do slabljenja i rastezanja bešike. Time se smanjuje njena sposobnost da izbaci sav urin. Ostaci zadržanog urina u bešici povećavaju mogućnost infekcije. Stoga, redovno i uravnoteženo mokrenje, iako deluje čudno, pomaže u prevenciji nastanka infekcije.

Osim redovne higijene i redovnog mokrenja, možemo učiniti još jednu stvar kada je prevencija u pitanju, a to je svakodnevno podizanje imuniteta. Treba povećati unos vitamina C, jer upravo vitamin C usporava rast bakterija u našoj bešici. Samim tim naš organizam će moći da se izbori sa infekcijom, sprečićemo sve neželjene simptome i izbeći muke koje urinarna infekcija stvara. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar