22.11.2022 Komentari: 0

Ispraćaj uz gestove pažnje: Korporativno obeležavanje odlaska kolega u penziju

Odlazak kolega u penziju daje povod za jedno lepo kompanijsko druženje, pa je i nekadašnje nepisano pravilo da tim povodom organizuje mala svečanost postala i deo poslovne politike.

Odlazak kolega u penziju daje povod za jedno lepo kompanijsko druženje, pa je i nekadašnje nepisano pravilo da tim povodom organizuje mala svečanost postala i deo poslovne politike. Organizacija ovakvih svečanosti od takozvanog ispraćaja u penziju koji se pravio unutar firme preselila se u restorane, na splavove, u klubove, na mesta koja su pogodna, ili specijalizovana za organizaciju proslava.


Ispraćaj zaposlenog u penziju, na bilo koji od načina, predstavlja i povod da se kompanija zahvali na doprinosu, ali i da se okupljanjem kolega učvrsti jako bitan međuljudski odnos na radnom mestu.


U velikom broju kompanija svečanost povodom odlaska u penziju organizuje se jednom godišnje, i to u čast svih koji su u toku godina stekli uslov za penzionisanje. Organizacija se poverava specijalizovanom, ili specijalno imenovanom timu koji će se pobrinuti da i budućim penzionerima i svim gostima bude prijatno, ali i da se učvrste prinicipi poslovanja i dogradi kompanijski imidž.

 

Zadaci tima za organizaciju proslave


Spisak slavljenika je prvi korak u organizaciji. Ukoliko se okupljanje ovim povodom organizuje jednom godišnje, izvor za prikupljanje podataka je kadrovska služba. Formiran spisak je tek prvi, čak i najlakši zadatak. Potrebno je i prikupiti informacije o svima njima - stečenim diplomama, godinama staža u firmi, zadacima koje su uspešno rešili, sklonostima, ili navikama, nečemu po čemu su bili poznati kolegama i slično.


Ovo stoga što je potrebno održati prigodan govor u kome će svaki od slavljenika dobiti svoje mesto. Ne bi bilo loše da se zapišu i anegdote, ili detalji vezani za njihov rad u firmi koji su kolegama ostali u sećanju. Spisak gostiju je obavezan, a to znači - kolege sa kojima su radili, šefovi, poslovni parneri, ljudi iz poslovnog okruženja - saradnici budućih penzionera…


Prostor za korporativnu proslavu ovog tipa zavisi od broja zvanica i koncepta samog događaja.

 

korporativna zabava

 

U većini slučajeva se podrazumeva i muzika, pa se treba pobrinuti i za orkestar. Hrana i piće, ketering ili osoblje koje će se pobrinuti oko organizacije i toka obeda ili posluženja, sve to treba staviti kao stavku u pripremu proslave. Fotograf se podrazumeva, ali i tim za dekoraciju: kolege iz marketinga mogu preuzeti taj zadatak, ili će se iznajmiti specijalizovana agencija za tu vrstu usluga.

 

Koncept proslave


Korporativne proslave ovog tipa mogu se organizovati u formi kratkog zvaničnog oproštaja kolektiva sa kolegama, ili kao programsko druženje, u vidu party-ja ili večere. Nezavisno od koncepta mora se sastaviti protokol, odnosno program dešavanja.


Za prvi tip zabava protokol obično sadrži prigodan govor nekog od čelnika kompanije ili šefa kadrovske službe, zatim program dodele poklona, i na kraju govor jedno do dvoje penzionera. Kratko druženje uz unapred nasnimljenu muziku, zakuska u vidu švedskog stola, posluženje pićem, i fotograf su obavezni.


Za programe u vidu celovečernje zabave u organizaciju se mora uključiti i restoran, odnosno osoblje koje će, pomoći da sve prođe u najboljem redu. Meni i lista pića se planiraju u saglasnosti sa ponudom restorana i u skladu sa budžetom. Ukoliko restoran nema na raspolaganju svoj orkestar, dekoratere, fotografa moguće je da mogu da preporuče, ili će se tim za organizaciju pozabaviti pronalaženjem profesionalaca za ovu vrstu usluga.


Protokol je neophodan, i kada se kompanija odluči na ovakav vid zabava, moguće je napraviti i duži scenario događaja. Prostor za ples je obavezan, a mogu se angažovati i animatori, glumci i pesnici. Pretpostavlja se da će atmosfera na zabavama ovog tipa biti ležernija, ali to ne isključuje prisustvo promotivni materijal kompanije. Kako se ne radi o striktnom poslovnom okupljanju, logo kompanije i prigodni pokloni sa znakom,ili simbolom su sasvim dovoljni.

 

Šta izbegavati kod ovakvih proslava


Govori u ime firme ne bi trebalo da budu previše zvanični, pa pored predstavljanja pojedinaca i njihovih zasluga, trebalo bi uključiti i neku zanimljivost vezanu za ličnosti u čije ime se organizuje slavlje.


Najbolje bi bilo da budu dva odvojena govora, i da jedan od njih pretežno vezan za događaje po kojima su se slavljenici prepoznavali među kolegama: zanimljive navike, angedote, vispreno rešeni radni zadaci, karakteristike vezane za njihove ličnosti, ili odnos prema radu.


Za govore ovih vrsta bitno je da se izbegne patetika, i da slavljenici osete da se njihov doprinos u kompaniji zaista ceni, nebitno da li je reč o poslu, ili njihovoj ličnosti.


Prilikom odabira poklona takođe treba biti pažljiv, da taj, poslednji dan u firmi ne ostane po sećanju po poklonu koji budućim penzionerima neće koristiti, ni u sentimentalnom, ni u praktičnom smislu.

 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar