12.01.2021 Komentari: 0

Vrste viskija – za sve ljubitelje

Spadali vi u ljubitelje ili ne, morate priznati da verovatno nema svetski popularnijeg pića od viskija. Koji je to najbolji viski i da li imate svoj omiljeni? Bez obzira na kulturu zemlje, tradiciju i običaje, ova žestina prisutna je u najviše zemalja sveta. Svi znaju kako se viski pije, a da li znate kako nastaje i koje sve to vrste viskija postoje? 

foto: depositphoto.com

Kako se pravi viski?


Viski je vrsta destilovanog alkoholnog pića, a nastaje procesom fermentacije žitarica. Kako se razlikuju žitarice – ječam, raž, pšenica, kukuruz, tako se razlikuju i vrste viskija. Zrna odabranih žitarica moraju prvo da odstoje u vodi, dok ne proklijaju, a zatim se suše. Za sušenje se obično upotrebljava ugalj. Kada se završi proces sušenja dolazi na red fermentacija, a nakon toga destilacija. Mnogi misle da viski sazreva u flašama, a to je pogrešno. Starost viskija računa se kao vreme između destilacije i flaširanja, odnosno vreme provedeno u bačvama. Dakle, ipak je potrebno predznanje za kafanu i izlaske. 

 

Škotski viski


Kada govorimo o podeli na vrste, mislimo pre svega na zemlju porekla kada je u pitanju viski. Prodaja se vrši širom planete i to je potpuno jasno. Danas možemo uživati u svim ukusima i aromama bez obzira na to gde živimo. Online prodavnice alkoholnih pića dostupne su na našem podneblju, pa bez razmišljanja možemo poručiti najbolji viski i uživati u punom ukusu. Jedan od tih najboljih svakako je Skoč. Pravi se obično od ječma ili sladi, ili u kombinaciji nekoliko vrsta žitarica. Za škotski viski je karakteristična norma od bar dva procesa destilacija, a takođe imperativ je da se pravi u samo jednoj destileriji. Ono što je takođe njegova karakteristika jeste da mora odstojati u buretu najmanje tri godine.

 

 

Američki viski


Prvi viski pravio se isključivo od žita, a cela njegova istorija u vezi je sa Amerikom i kolonizatorima koji su na njenom tlu pronašli ogromne količine ove žitarice. Nakon otkrivanja kukuruza, može se reći da je rođeno novo piće – danas poznatije kao burbon. Sastoji se od 51% kukuruza i ne sme sadržati nikakve aditive i veštačke dodatke. Da bi burbon bio pravi burbon, mora stajati u bačvama bar dve godine. Ukoliko uživate u ukusima vanile i karamele, ne propustite da ga isprobate kako čistog, tako i u raznim koktelima čiji je čest sastojak. Jack Daniels verovatno je kod nas najpoznatiji američki burbon, a za mnoge i najbolji viski.

 

Kanadski viski


Već nekoliko decenija, nadomak dominantnog američkog tržišta viskija, u susednoj Kanadi, razvija se novo tržište kada je u pitanju viski. Prodaja je naravno proširena na ceo svet. Za razliku od ostalih vrsta veoma je laganog i neopterećujućeg ukusa, a neretko sadrži i cvetne i voćne arome. Kako bi zadržao zvanje kanadskog viskija, neophodno je da se proces destilacije i flaširanja odvija u Kanadi.

 

 

Irski viski


Ako je odlika nekog viskija da skoro pa ne menja aromu kako stari, onda je to odlika irskog viskija. Mora se držati u bačvama najmanje tri godine, a idealno je čak i 15 godina. Ima karamel boju i destilira se tri puta. Kada služite viski, trudite se da čaše budu staklene, i oblika takvog da su šire na dnu a uše pri vrhu, kako biste osetili njegovu savršenu aromu. Ukoliko razmišljate o tome gde biste mogli kupiti ovaj viski, prodaja je na našu sreću moguća online. Irski, kao i sve ostale vrste možete poručiti OVDE.

 

Japanski viski


Japanski viski je veoma interesantna i neobična vrsta. Priča se da je nastao tako što su Japanci preuzeli Škotski način proizvodnje. Iako Japanci nisu poznati po destilerijama, onih nekoliko koje imaju svrstavaju se među najkvalitetnije na svetu, što zbog unikatnog pristupa radu i upotrebe različitih sudova za destilaciju, što zbog nove tehnologije koju konstantno uvode. Ukoliko volite da pijete viski sa ledom, savetujemo da uvek stavite veće kocke leda, jer se one mnogo sporije tope, pa ćete imati savršen užitak.

Dakle, samo je na vama da odlučite koji je to najbolji viski za vas, odnosno čija vam aroma najviše prija. Takođe, da li ćete ga piti sa ledom ili bez, sa dodatkom nekog energetskog pića ili soka za slađi ukus – na vama je. 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar