23.02.2018 Komentari: 0

Elektronske brave – revolucija je stigla

Dosadilo vam je da svuda sa sobom nosite svežanj ključeva? I da se nervirate kad ih zaboravite? Bez brige, više ne morate da se opterećujete ovakvim stvarima. Od sada za otključavanje i zaključavanje vaših brava biće potreban samo pametan mobilni telefon! U nastavku pročitajte kako funkcionišu ove savremene elektronske brave.

Dosadilo vam je da svuda sa sobom nosite svežanj ključeva? I da se nervirate kad ih zaboravite? Bez brige, više ne morate da se opterećujete ovakvim stvarima. Od sada za otključavanje i zaključavanje vaših brava biće potreban samo pametan mobilni telefon! U nastavku pročitajte kako funkcionišu ove savremene elektronske brave.

 

Šta su savremene elektronske brave


Digitalne elektronske brave predstavljaju savremene sigurnosne brave, a koje pružaju maksimalnu bezbednost vašeg poslovnog i stambenog prostora. Prvi modeli brava plasirani su 2015. godine, a za upravljanje ovakvim bravama potrebno je da imate pametni mobilni telefon. Međutim, za korišćenje najvećeg broja modela ovih brava neophodno je da imate noviji model iPhone.


Naime, proizvođači ovih elektronskih brava stvorili su aplikaciju koja je neophodna za korišćenje ovih brava. A ova aplikacija se može aktivirati samo ukoliko se instalira na modelima novijim od iPhone S4. Nakon aktivacije aplikacije možete otvoriti nalog na posebnom serveru. Nakon kreiranja naloga na vaš telefon stiže obaveštenje koje sadrži kod. Ovaj kod je zapravo pristupna šifra za vašu bravu. Unošenjem šifre u određeno u aplikaciji možete otključavati i zaključavati bravu. U zavisnosti od tipa prostora koji želite da obezbedite možete birati različite opcije za otključavanje. Naime, kao administrator brave vi možete dozvoliti, odnosno onemogućiti pristup bravama. Takođe, kao administrator ćete uvek dobijati obaveštenje kada dođe do otključavanja i zaključavanja brave. A kako svaka osoba ima svoju šifru, sa unošenjem specifičnog niza brojeva vi ćete dobiti informaciju ko je tačno otključao bravu.

 

Na koji način funkcionišu digitalne brave


Kao što smo već naveli, za pristup bravi neophodan je iPhone. Međutim, pored toga neophodno je da postoji wi-fi ili bluetooth veza. Pomoću ovih konekcija uspostavlja se veza između brave i mobilnog telefona.

 

Naravno, u slučaju prekida ove veze, uvek postoji mogućnost da bravu otključate pomoću klasičnog ključa. Ali kako se danas praktično ne odvajamo od svojih telefona, upotreba ključeva za ovakve brave se koriste samo u posebnim situacijama. Vlasnici digitalnih brava su se složili da ih gotovo uvek otključavaju pomoću telefona.

 

Primena digitalnih brava


Verovali ili ne, ove savremene brave su već uveliko našle praktičnu primenu! Naime, veliki broj poznatih hotela poput Hiltona već je uvelo ove sigurnosne brave. Pomoću specifične šifre gosti ovakvih hotela imaju pristup kako zajedničkim prostorijama, tako i sobama. Naravno, pristup apartmanima i sobama imaju samo osobe koje su rezervisale sobu. Takođe, pomoću specifične aplikacije budući gosti hotela mogu unapred rezervisati sobu. Prilikom rezervacije dobija se šifra kao i obaveštenje kada će soba biti slobodna. Ovakva opcija u velikoj meri olakšava posao zaposlenima na recepciji: više nema gužvi za registraciju u hotel. Sada nema potrebe javljati se na recepciji po ključ. Gosti mogu direktno otići u sobu.


Jedina mana ovog sistema je u tome što za jednu sobu postoji samo jedna šifra. Odnosno, ukoliko postoji više osoba u jednoj sobi, onda će samo jedna imati pristup pomoću telefona. Ostale osobe će morati da koriste klasičan ključ.

 

Potencijal digitalnih brava


Iako digitalne brave još uvek nisu našle široku primenu, očekuje se da će one postati veoma popularne uskoro. Vlasnici firmi će pomoću ovih bava moći da ograničavaju, odnosno dozvoljavaju pristup određenim poslovnim prostorima zaposlenima. Takođe, vlasnici će imati informacije o dolasku i odlasku zaposlenih u firmu.


Digitalne brave su našle odličnu primenu i u zaštiti stambenog prostora. Osim toga što se teško obijaju, ove brave pružaju informaciju ko je sve ušao i izašao iz kuće. Pa ćete tako moći da znate kada su deca otišla ili došla iz škole. Da li je i kada došla bebisiterka, itd.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar