29.10.2022 Komentari: 0

Zubni implanti-koliki im je vek trajanja?

Danas, kada se fizičkom izgledu pridaje sve veći značaj idealan osmeh predstavlja želju svakog od nas. Mnoštvo stomatoloških klinika nudi ugradnju zubnih implantata, te je izuzetno teško napraviti pravi izbor.

zubni umplant 3d

 

Gotovo svako ko planira ugradnju zubnih implantata sigurno se zapitao sledeće: koliko dugo zubni implanti mogu da traju?

 

Zubni implanti su dugotrajno rešenje za one kojima je potrebno da zamene nedostajući zub. Ugradnja implanta je proces fiksiranja zubnog implanta u ili na vilicu, čineči veštački koren zuba na koji se postavlja prostetski zub (krunica).

 

Zubni implanti su predviđeni da traju večno. Stopa uspeha zubnih implanta je 90 do 95% u periodu od 10 godina po rezultatima mnogih studija. Nažalost ipak može doći do izvesnih komplikacija na šta utiču brojni faktori o kojima treba povesti računa.

 

Vrste zubnih implanta

 

Treba obratiti pažnju pri odabiru vrste zubnih implantata, jer oni imaju značajan uticaj na njihov životni vek. Zubni implantanti mogu biti subperiostalni i endostalni.

 

Najčešće se ugrađuju endostalni implanti. Ovi implanti zuba su u obliku cilindra ili malih šrafova i ugrađuju se direktno u vilicu. Mogu biti od keramike ili titanijuma.

 

Nešto ređe se ugrađuju subperiostalni implantati. Oni sadrže metalni okvir koji se postavlja na vrh vilice ispod desni. Najčešće su zastupljeni kod pacijenata čije vilice nisu podesne za korišćenje endostalnih implanta.

 

Dugotrajnost zubnih implanta

 

Zubni implanti se ugrađuju sa predispozicijom da traju večno. Povezivanjem implanta sa vilicom oni se vezuju za koštano tkivo u procesu zvanom oseointegracija. Po završetku oseointegracije dolazi do srastanja okolne kosti sa implantom.

 

Postoji mogućnost da dođe do habanja krunice koja će morati da bude zamenjena. Krunice se menjaju u 50 do 80% slučajeva u period od 15 do 20 godina od datuma ugradnje implanta.

 

muskarac grize jabuku-zubi


Ugradnja implanta
i dalji scenario je kod svakog pacijenta individualan, nekome će trajati večno, dok će kod druge osobe morati jako brzo da se zameni. Ukoliko nešto ometa proces zaceljivanja ili oseointegraciju može doći do oštećenja implantata. Izuzetno je bitno negovati implante kao da su vaši pravi zubi. Redovna nega i održavanje oralne higijene značajno može produžiti životni vek vaših zubnih implantata.

 

Izuzetno je bitno voditi računa o oralnoj higijeni ukoliko imate zubne implante. Redovno pranje zuba i čišćenje koncem trebalo bi da bude svakodnevna rutina. Takođe, obratite pažnju na konzumiranje slatkiša koji mogu imati negativan uticaj na zube i implante, i redovno posećujte stomatologa.

 

Štetni uticaji na zubne implante

 

Pušenje takođe može značajno uticati na dužinu trajanja zubnih implantata. Dokazana je niža stopa uspeha implanta zuba kod osoba koje redovno konzumiraju cigarete. Studije su pokazale da čak 11% pušača ima problema sa zubnim implantima, u odnosu na 5% nepušača. Stoga, ukoliko ste pušač a zanima vas ugradnja implanta, dobro razmislite koliki će uticaj cigarete imati na vaše nove, blistave zube.

 

Pušenje može uzrokovati neuspeh implantata jer može ometati protok krvi u zahvaćeno područje, negativnim uticajem na osteointegraciju i proces ozdravljenja. Pušenje je takođe faktor rizika za oboljenje desni.

 

Na neuspešnost i kvarenje zubnih implantata takođe utiču i neka zdravstvena stanja poput osteoporoze, dijabetesa, kardiovaskularnih poremećaja i oslabljenog imunog sistema.


Godine starosti osobe koja ugrađuje zubne implante takođe će značajno uticati na njihovo trajanje. Što je osoba starija, postoji veća verovatnoća da će oni kraće trajati. Na to mogu uticati pacijentovo zdravstveno stanje, kao i stanje njihovih kostiju. Takođe I brojni medicinski tretmani i lekovi imaju uticaj na dugotrajnost zubnih implantata.

 

Zubni implantati su dizajnirani da traju večno, ali brojni faktori mogu uticati na njihovu dugotrajnost. Pravilna oralna higijena, odabir pravilne vrste implanta i redovna poseta stomatologu mogu značajno produžiti životni vek vaših zubnih implantata. Takođe je jako bitno napraviti pravi izbor stomatologa, kako biste sebi obezbedili savršeni osmeh.
 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar