30.09.2019 Komentari: 1

Transplantacija kose - sve što ste želeli da znate

Odgovori na najčešća pitanja - šta je transplantacija kose, koje vrste presadjivanja kose postoje, koliko traje proces i još mnogo toga. Pročitajte više.

Šta je transplantacija kose?

 

Transplantacija ili presađivanje kose je uzimanje kose sa jednog dela glave ili čak tela, i prebacivanje na deo glave na kome se kosa proredila ili je sasvim nestala. Takođe, za osobe koje bi želele da imaju gušću bradu, a i to je često tražen zahvat u poslednje vreme, moguće je dlake sa rugog mesta prebaciti na bradu. U okviru ovog procesa se uzima ceo deo skalpa sa korenom kose, slično kao kod presađivanja biljaka ili drveća, i “utisne” se na deo tla gde želimo da dlaka raste.

 

Koje su vrste presađivanja kose?


Najpopularnija metoda je metoda jednog folikularnog transfera, koja se profesionalno naziva FUE (ekstrakt folikularne jedinice). DHI (Direct Hair Implantation) je nastala kasnije i DHI (direktna implantacija kose). DHI metoda transplantacije kose je jedan od najnovijih dostignuća u oblasti transplantacije kose. Najnapredniji metoda je Metod transplantacije kose AHT (Advance Hair Transplantation), koji se pokazao tokom primene kao najefikasniji sa najvećim brojem preživelih folikula. Njih odlikuje prirodnost i optimalna gustina dlake na transplantiranoj regiji.

 

Šta je AHT transplantacija?


AHT metoda transplantacije kose je stvorena poboljšanjem FUE, a kasnije i DHI metoda, praćenjem najnovijih tehničkih dostignuća i trendova u domenu transplantacije kose i njihovom primjenom. Na ISHRS svetskim kongresima, inovativne metode su predstavljene dva puta godišnje i pokazuju različita istraživanja. Cilj AHT metode je da se koristi najmodernija oprema. I dodatni preparati. AHT metod jedini koristi dodatni element (HypoThermosol) koji se meša sa fiziološkim rastvorom i time vremenski duplo produžava vitalnost folikula, što nas definitivno izdvaja od svih ostalih metoda koje samo izgledaju slično našoj. Najsavremenijom AHT metodom transplantacije kose, pored HypoThermosol-a dodaje se i drugi Bio element - ATPv. Na taj način dodatno se stimuliše folikul odajući utisak kao da nije ni izvađen iz organizma.

 

Koliko traje proces AHT presađivanja kose?

 

AHT transplantacija kose traje čitav dan, tako da se mora odvojiti ceo dan od ujutro do uveče da bi se presađivanje kose uspešno izvršilo. Uzima se različit broj dlaka, prosečno oko 2.000 iz donorskih regija koje se prenose na regiju prijema vlasi, i ovaj proces se vrši uz konstantne anestezije i dodavanje rastvora. Kasnije, tokom 2 do 3 nedelje, traje postoperativni proces kada se vlasi “primaju” u prijemnoj regiji i prelazi se na redovnu negu kose.

 

Gde se može u Beogradu može izvršiti AHT transplantacija kose?

 

Klinika Eterna u Beogradu, koju predvodi dr. Tanja Radenkov, vrši veoma uspešnu transplantaciju kose AHT metodom. Transplantaciju vrše serfifikovane klinike, a sastoji se od uzimanja vlasi sa drugih delova tela, najčešće temena, grudi, ramena, nogu ili brade i prenošenja na mesta sa razređenom ili nestalom kosom. Vlasi koje se presade počinju da kopiraju obrazac susednih vlasi, tako da iako su na zaliske presađene sa grudi, one će početi da rastu kao one koje su otpale u procesu alopecionog gubljenja kose. 

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. S

    Semir

    Odgovori

    12.12.2019 10:04

    Koje najveće veličine mogu biti vlasi kose koja se presađuje 1-2-3-4....centimetra. Da bi se primile na tjemenu. BEZ SKROZ KRATKOG ŠIŠANJA

Ostavi komentar