24.04.2024 Komentari: 0

Poplava u kući - šta činiti i kako sanirati štetu

Nesreće poput poplava u kući mogu biti zastrašujuće iskustvo, ali važno je znati kako se nositi s njima i kako preduzeti korake za oporavak. Poplava može dovesti do značajne štete u vašem domu, ali brza i pravilna reakcija može smanjiti štetu i olakšati proces obnove. Istražićemo korake koje treba preduzeti u slučaju poplave u kući, kako sprečiti da do toga dođe, i na koji način možemo sanirati štetu.

dnevna soba poplava

 

Šta možete učiniti radi prevencije?


Prevencija je uvek bolja opcija od lečenja, pa je važno preduzeti korake kako biste smanjili rizik od poplava u vašem domu.

  • Redovno održavanje sistema odvodnjavanja - redovno čistite oluke, kanale i cevi od otpada koji može blokirati protok vode. Održavajte septičke jame i odvode kako biste sprečili začepljenja.
  • Instalacija pumpi za odvodnjavanje - ugradnja pumpi za odvodnjavanje u podrumima ili drugim područjima sklonim poplavama može pomoći u bržem uklanjanju vode u slučaju poplave. Nabavite povoljne potapajuće pumpe koje se koriste za izvlačenje vode iz bunara i podruma, ali i u drugim situacijama u kući.
  • Podizanje električnih uređaja - ako živite u području sklonom poplavama, razmislite o podizanju električnih uređaja poput peći, veš mašine i sušilice na povišene površine kako biste ih zaštitili od vode.

 

Kako može doći do poplave u vašem domu?


Bitno je shvatiti da poplave u stanovima često nisu samo posledica ekstremnih vremenskih uslova, već često nastaju i zbog internih problema poput pucanja starih cevi ili nedovoljnog održavanja istih. Često se uzroci poplava mogu pronaći u začepljenjima, bilo da su uzrokovana od strane stanara ili komšija, ili pak zbog dotrajalosti samih instalacija.

 

  • Vremenske nepogode često izazivaju probleme u kućama, posebno u prizemnim prostorima. Međutim, i suterenski stanovi ili stanovi na prizemlju mogu biti u opasnosti. Kada poplava uđe u stambeni prostor usled padavina, situacija postaje komplikovanija i zahteva složenije mere sanacije.
  • Najčešći uzrok poplava u stanovima je problem s vodovodnim cevima, posebno u starijim zgradama gde su cevi često zanemarene i u lošem stanju zbog nedostatka zamene tokom dugog perioda. Često se događa da poplave u stanovima proizlaze iz jednostavnog pucanja cevi, a to može ostati neprimećeno sve do eskalacije, posebno ako su cevi sakrivene u zidovima ili podovima. Oštećenja vodovodnih cevi mogu nastati i tokom građevinskih radova ili renoviranja kada se zidovi seku ili probijaju.
  • Kanalizacione cevi podnose značajno manji pritisak, što znači da voda i fekalije izlaze iz njih u manjim količinama, često neprimetno, što može rezultirati dugoročnim problemima. Važno je shvatiti da je ova vrsta problema izuzetno opasna zbog inherentne prirode otpadnih voda koje mogu sadržati bakterije i mikroorganizme. Stoga, higijenske mere prilikom saniranja moraju biti rigorozne kako bi se izbeglo ugrožavanje zdravlja.
  • Kada dođe do zapušenja u kanalizacionom sistemu zgrade ili stana, a sanitarije poput sudopera, wc šolje, kade, ili lavaboa se i dalje koriste, voda mora negde da otiče. Međutim, zapušenje može usporiti ili potpuno zaustaviti protok vode, što rezultira njenim vraćanjem unazad i mogućom poplavom u stanu.

 

poplava naselje kuca

 

Kako postupiti kada primetite izlivanje vode u kući?


Prva korisna mera za sprečavanje daljeg izlivanja vode je isključivanje glavnog dovoda vode. Obično se slavina ili ventil za isključivanje nalaze u kuhinji ili kupatilu i odmah će prekinuti dotok vode u vaš dom. Izlivanje vode može poticati iz očiglednog izvora koji možete izolovati - vaša mašina za pranje posuđa, veša, slavine ili WC šolja obično imaju ventil za zatvaranje vode koji se može okrenuti u smeru suprotnom od kazaljke na satu kako bi se prekinuo dovod vode.


U slučaju obilne količine vode u domu, preporučljivo je takođe isključiti struju, ako je to bezbedno, i dovod gasa dok se situacija ne reši.


Pronađite izvor curenja. Curenje vode u domu može poticati iz različitih izvora, pa identifikacija mesta odakle curi voda može biti izazovna. Pored bušnih cevi, voda može prodirati u vaš dom i iz tačaka pod pritiskom, poput loše zalepljenih kada ili tuš kabina, oštećenog krova ili čak susednih prostorija.


Brzo se rešite nakupljene vode, što duže ostaje u vašem domu, to više štete može prouzrokovati. Koristite bilo šta što imate pri ruci, peškire, ćebe ili metle za izbacivanje vode. Za manje količine vode, usisivač za mokre i suve površine može biti koristan.


Popravka štete nakon poplave


Nakon što voda opadne, sledi težak posao čišćenja i popravke štete. Najpre, osušite prostoriju, koristite ventilatore, klima uređaje kako biste što pre osušili podove, zidove i nameštaj. Otvorite prozore i vrata kako biste omogućili cirkulaciju vazduha.


Bacite sve predmete koji su bili zahvaćeni vodom i ne mogu se adekvatno očistiti i osušiti, kao što su tepisi, tapacirani nameštaj i električni uređaji. Ako je poplava uzrokovala strukturna oštećenja u vašem domu, angažujte profesionalce kako bi procenili štetu i izvršili potrebne popravke.


Poplave u kući mogu biti izazovne, ali uz brzu i adekvatnu reakciju, kao i preventivne mere, možete smanjiti rizik od štete i olakšati proces oporavka. Redovno održavanje sistema odvodnjavanja, ugradnja pumpi za odvodnjavanje i podizanje električnih uređaja mogu pomoći u sprečavanju poplava, dok brzo sušenje i sanacija oštećenja mogu ubrzati oporavak nakon poplave. Spremnost i informisanost su ključni faktori u suočavanju s ovakvim nepredviđenim situacijama.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar