24.01.2019 Komentari: 0

Polaganje vozačkog ispita za A kategoriju

Polaganje vozačkog ispita za neku od postojećih vozačkih kategorija, u velikoj se meri razlikuje danas, nego što je to bilo pre jedne decenije ili više godina. Najpre, uslovi za polaganje, uslovi za dobijanje vozačke dozvole i njeno korišćenje, danas podrazumeva mnogo više pravila, kao i to da se njihova kršenja danas mnogo više kažnjavaju.

Jedna od kategorija čije se polaganje danas dosta promenilo usled čestih promena u zakonu o saobraćaju, jeste polaganje za A kategoriju.


Jedna od najvećih razlika u polaganju danas u odnosu na starija vremena jeste to što se nekada moglo polagati na sopstvenom motoru, budući da je A kategorija ta koja dozvoljava da se upravlja motorima i triciklima jačim od 15 kw, dok je danas to nemoguće. Trenutni Zakon o saobraćaju podrazumeva da se za A kategoriju polaže isključivo na motornom vozilu koje je u posedstvu auto škole koju kandidat sam odabere, i to vozilu čiji je motor najmanje od 600 cm3 i snage najmanje 40 kw. Osim toga, kandidat u trenutku prijave za polaganje mora da ima 23 godine, dok je za polaganje praktičnog dela ispita potrebno da ima 24 navršenih godina života.

 

Polaganje ispita za A kategoriju


Već smo rekli koliko je potrebno kandidat da ima godina u trenutku prijavljivanja za polaganje vozačke dozvole za A kategoriju, što je jedan od osnovnih uslova. Uz to, kandidatu je potrebna važeća lična karta, kao i lekarsko uverenje za A kategoriju. Sama nastava traje 40 časova teorijske nastave, kao i 40 časova praktične nastave. Osim toga, tu je i osmočasovno predavanje za prvu pomoć, nakon čega odmah sledi i polaganje ispita iz prve pomoći. Međutim, pravila polaganja ispita za A kategoriju se menjaju ukoliko imate već položenu neku od vozačkih kategorija, jer posedovanje jedne kategorije umanjuje proces polaganja za neku od sledećih kategorija.

 

Polaganje za A kategoriju uz posedovanje B kategorije

 

Ukoliko već imate položen vozački ispit za B kategoriju, biće vam u velikoj meri olakšano da položete ispit iz A kategorije. Pravilo za godine ostaje isto, međutim, najpre ste oslobođeni ispita iz prve pomoću, budući da jednom položen, više nije potrebno ponavljati. Kada je u pitanju praktična nastava, ona ostaje na predviđenih 40 časova, bez umanjenja, ali se umanjuju časovi za teorijsku nastavu, kojih je svega 7 kada imate položenu B kategoriju, što je zaista velika olakšica. Nekada, po starom zakonu svi koji su imali položenu B kategoriju, odmah su dobijali potvrdu i za AM kategoriju, za upravljanje motorima do 15 kw snage, međutim, novim zakonom je ovo izbačeno, pa sve mora posebno da se polaže.
Osim položene B kategorije, olakšice su tu i kada imate neku drugu položenu kategoriju. Ukoliko kandidat ima dve ili više gopdina vozačku dozvolu za A2 kategoriju, pravila se menjaju u tom smeru da kandidat ne mora da čega da napuni 24 godine života kako bi polagao praktični deo ispita, već je to moguće da se uradi i ranije, bez ikakvih problema. Kandidat koji ima položenu A kategoriju, zapravo ima dozvolu za upravljanje vozilima iz AM, A1 i A2 kategorija.


Pročitajte još korisnih i zanimljivih tekstova iz kategorije auto-moto.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar