06.05.2024 Komentari: 0

Najčešći estetski zahvati kod muškaraca - liposukcija

Jedan od najčešćih estetskih zahvata za koje se muškarci odlučuju je liposukcija. Muškarci podjednako vode računa o zdravlju i izgledu kao i žene, a poslednjih godina svedoci smo ekspanziji estetskih zahvata prilagođenim muškarcima.

Liposukcija predstavlja hiruršku proceduru koja služi da ukloni višak masnih ćelija iz određenih delova tela poput stomaka, bokova, podbratka i zadnjice.
 
Liposukcija eliminiše one masne naslage koje je teško ukloniti vežbanjem i dijetom, i tako preobličava vaše telo. Efekti liposukcije takođe mogu da budu trajni ukoliko nakon procedure nastavite sa treninzima i pazite na kilažu.
 
Kontura tela na ovaj način vam može pomoći da se osećate samopouzdanije i sigurnije u sebe, što samo po sebi povećava kvalitet života, a skidanje masnih naslaga vam pomaže da se i fizički osećate bolje. Zato ćemo u ovom tekstu odgovoriti na najčešća pitanja o liposukciji.
 
Kako izgleda procedura liposukcije
 
Liposukcija kod muškaraca i kod žena ima nekoliko načina na koje može da se odradi, a cela procedura prati sledeće korake:
  • Hirurg na prirodnim naborima tela pravi male rezove koji će kasnije biti dobro skriveni
  • Ukoliko se tretiraju veće površine tela, za svaki tretirani deo se pravi više rezova
  • Masne ćelije se pripremaju za liposukciju tako što se kanile ubacuju kroz rezove i pomeraju kontrolisanim pokretima da olabave i usisaju masnoće
  • Hirurg zatvara rezove i priprema vas za oporavak.

 

Liposukcija se može vršiti na raznim delovima tela koje biste voleli da preoblikujete, a koriste je različite starosne grupe, samo što je češća liposukcija određenih delova kod žena nego kod muškaraca. Istovremeno možete odraditi liposukciju na više delova tela u dogovoru sa svojim hirurgom, a možete uz liposukciju uraditi i neku drugu estetsku intervenciju kao što su face i neck lifting, abdominoplastika i slično u eminentnim ustanovama za estetsku hirurgiju.
 
Liposukcija stomaka kod muškaraca
 
Kod većine ljudi se višak masti nagomilava upravo u predelu stomaka, te je liposukcija stomaka jedna od najtraženijih estetskih intervencija i kod žena i kod muškaraca.
 
Liposukcijom stomaka dobijeate bolju siluetu, mršaviji izgled, veće samopouzdanje i novu šansu za zdravije odluke. Uklanjanje masnog tkiva u predelu stomaka je upravo zbog toga jako popularno kako kod nas tako i u regionu i šire.
 
muškarac-dobija-injekciju-u-stomak
 
Liposukcija grudi kod muškaraca
 
Smanjenje grudi kod muškaraca je takođe jako poznata estetska procedura, bilo da su veće grudi proizvog ginekomastije ili viška kilograma. Ovaj predeo je jako težak za kontrolisanje samo treningom i dijetom, i često ne uspeva da potpuno pomogne.
 
Zato se radi liposukcija grudi kako bi se masne ćelije razbile i usisale i time poboljšali vaš celokupni izgled.
 
Liposukcija podbratka
 
Treća najpoznatija liposukcija je liposukcija podbratka – ovaj predeo je isto jako težak da se kontroliše vežbom i promenom ishrane, a na njega utiče najviše vaš stil života.
 
Obično se podbradak javlja usled veće kilaže i,i naglog skidanja kilograma, konzumiranja alkohola i cigareta i neredovnom aktivnošću. Kako biste dobili bolji i izvajaniji izgled lica, liposukcija podbratka može da se kombinuje sa neck liftingom, što je poželjna estetska intervencija pogotovo kod starijih, ili face liftingom.
 
Pored pomenutog, često se rade i liposukcije:
  • Nadlaktica
  • Bokova
  • Butina
  • Leđa
  • I kolena.

 

Da li je liposukcija pravo rešenje za mene?
 
Kandidati za liposukciju su svi koji se osećaju nezadovoljno svojim telom a ne mogu da taj problem reše vežbanjem ili dijetom. Nakon što se odradi liposukcija pomenutih delova tela, na vama ostaje da zadržite što zdraviji način života i tako učinite rezultate trajnim.
 
Kako biste izbegli neke zdravstvene komplikacije koje mogu nastati tokom ove procedure, pre operacije treba da budete u odgovarajućem zdravstvenom stanju a prilikom dolaska na prvi pregled treba da ponesete svu zdravstvenu dokumentaciju kako bi se vaše stanje ustanovilo.
 
Na osnovu tog pregleda će vam hirurg reći da li vaša očekivanja mogu da se ispune i prikazaće vam tok cele operacije.
 
Liposukcija se može vršiti dvema operativnim tehnikama koje će vam vaš hirurg predstaviti tokom pregleda:
  • Klasična liposukcije – pomoću kanila se usisavaju masne naslage vakuumom.
  • Laserska – laserom se omekšavaju i razbijaju masne naslage koje se kasnije usisavaju.

 

U zavisnosti od regije koju tretirate, liposukcija će se ili izvršavati pod lokalnom anestezijom nakon koje se možete vratiti kući istog dana. Ovde dobijate i intravensku sedaciju koja je bezbolna i čini vas opuštenijim tokom cele procedure. Vreme trajanja intervencije, čak i ako ste pod lokalnom anestezijom, može trajati i do nekoliko sati, ali to ponovo zavisi od regije koju tretirate – ukoliko je u pitanju mala regija, ceo proces može biti gotov za pola sata.
 
Nakon operacije će vas hirurg posavetovati kako da vodite računa o tretiranoj regiji, ali bitno je da izbegavate fizičku aktivnost u početku, dajte sebi dovoljno vrmeena za odmor i izbegavajte bilo kakva naprezanja. Ponekad može doći i do toga da treba da čekate i nekoliko meseci za pun oporavak, ali svaki oporavak je individualan.
 
Da li može doći do komplikacija tokom liposukcije?
 
Uglavnom je očekivano da se komplikacije mogu verovatnije dogoditi ukoliko je trenirana regija velika i ukoliko se otklanja mnogo masti.
 
Ako tretirate malo područje, šanse za komplikacije su minimalne. Savremena medicinska tehnologija i veština stučnjaka neće dozvoliti da se neka komplikacija desi, ali bićete obavešteni o svim mogućim rizicima na prvom pregledu.
 
Očekivano je da se pojave otoci i modrice nakon operacije, koji će svakako nestati kroz par dana.
 

 

 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar