05.04.2024 Komentari: 0

Kako uspešno započeti sa organskom proizvodnjom u Srbiji

Organska poljoprivreda sve više dobija na popularnosti kao održiva alternativa konvencionalnom načinu uzgoja hrane, podstaknuta rastućom potražnjom za organskim proizvodima i sve većom brigom potrošača o svom zdravlju. 

Muškarac nosi povrće u korpi.

 

Očekuje se da će veličina globalnog tržišta organske hrane i pića dostići 690,92 milijarde dolara do 2032. godine, prema novoj studiji koju je sproveo Polaris Market Research.

Rastuće interesovanje za organsku hranu u Evropi vođeno je promenom stavova ljudi o zdravom načinu života i sve većom svesti o medicinskim prednostima organske ishrane.

S obzirom na veliki potencijal organske proizvodnje hrane u budućnosti, donosimo vodič o tome kako započeti s organskom poljoprivredom u Srbiji.

 

Definišite svoj cilj i odaberite glavnu robu


Kada razmišljate o započinjanju organske proizvodnje, neophodno je da postavite svoj cilj i da odlučite koji će proizvod biti glavni. To može biti voće, povrće, žitarice, mlečni proizvodi meso, ili nešto sasvim drugo.

Fokusirajte se na uzgoj onoga što najbolje poznajete i što volite da radite. U isto vreme, bitno je da istražite tržište kako biste utvrdili koliko je tražena ta vrsta proizvoda.

Nakon što postavite svoje ciljeve i odredite namensku proizvodnju, istražite sve detalje i zahteve vezane za uzgoj vaših izabranih proizvoda.

To uključuje vrstu zemljišta, optimalne vremenske uslove za sadnju i žetvu, potrebe za zalivanjem i održavanjem, neophodne mašine, kao i da li ćete koristiti pakerice da sami pakujete proizvode, o kojima možete više da saznate kada kliknite ovde, ili ćete nekoga unajmiti za to, kao i ostale značajne informacije.

 

Nađite ciljno tržište za vaše proizvode


Naredni korak je da istražiti prisutnost potražnje za organskim proizvodima u vašoj oblasti i proceniti dostupnost adekvatnih distribucijskih kanala za vaše proizvode.

Takođe, važno je da sagledate konkurenciju i proceniti izazove u prodaji vaših proizvoda u poređenju s njihovima.

Takođe je neophodno da pratite trendove na tržištu i da se prilagodite potrebama potrošača. To može obuhvatiti proširenje asortimana proizvoda, prilagođavanje cena i intenziviranje promocije proizvoda.

Podaci prikupljeni tokom istraživanja tržišta su osnova za donošenje informisanih odluka o plasiranju organske hrane na tržištu Srbije.

 

Upoznajte zakonske propise za organsku proizvodnju u Srbiji


Da biste uspešno započeli organsku proizvodnju, potrebno je da se upoznate sa zakonskim propisima koji regulišu tu oblast. Neophodno je da razumete Zakon o organskoj proizvodnji Republike Srbije, koji precizira pravila za proizvodnju, obeležavanje i distribuciju organskih proizvoda u zemlji.

Pored toga, važno je da istražite i sledeće propise:

 

  • Pravilnik o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje.
  • Pravilnik o dokumentaciji koja se dostavlja nadležnim kontrolnim organizacijama za sticanje sertifikata, kao i uslove i procedure za prodaju organskih proizvoda.


Ovi zakonski akti regulišu sve faze proizvodnje organske hrane, od kvaliteta zemljišta i vrste semena koje se koristi, do primene organskih đubriva i pesticida, kao i poštovanja higijenskih i bezbednosnih smernica u procesu proizvodnje hrane.

 

Nađite odgovarajuću lokaciju za uzgoj i proizvodnju organske hrane


Izbor odgovarajuće lokacije ima važnu ulogu u postizanju uspeha u proizvodnji organske hrane.

Kada tražite lokaciju obratite pažnju na sledeće kriterijume:

 

  • Dostupnost zemljišta: Ovo je osnovni preduslov za uspešnu organsku proizvodnju. Potrebno je pronaći zemljište koje je pogodno za određene useve ili stoku.
  • Pristup vodi: Adekvatan pristup vodi je bitan za navodnjavanje useva i održavanje optimalnih uslova za rast.
  • Blizina tržišta: Lokacija blizu potencijalnih tržišta omogućava lakšu distribuciju i smanjuje troškove transporta.


Pored navedenih faktora, važno je uzeti u obzir klimatske uslove, prisustvo štetočina i bolesti, dostupnost električne energije i ostalih resursa.

Takođe, moguće je odrediti koje su oblasti u Srbiji pogodne za organsku proizvodnju. Na primer, Vojvodina je idealna za uzgoj žitarica, dok su istočni i južni delovi zemlje bolji za stočarstvo. Centralni deo Srbije je savršen za voćarstvo.

 

Birajte efikasne i ekonomski održive metode proizvodnje


Kad se razmatra uspeh u organskoj poljoprivredi, važno je pažljivo odabrati metode proizvodnje koje su efikasne i ekonomski održive.

Izbor pogrešne metode može negativno da utiče na zemljište i okolinu, što nije u skladu sa ciljevima organske poljoprivrede. S druge strane, previše skupi ili neefikasni pristupi mogu povećati troškove proizvodnje ili smanjiti produktivnost.

Zato je važno uzeti u obzir različite parametre prilikom odabira najbolje strategije za uzgoj organske hrane. To uključuje karakteristike terena, karakteristike proizvoda i zahtevano tržište.

Održavanje ravnoteže između efikasnosti i održivosti neophdno je za dugoročni uspeh u organskoj poljoprivredi. Bitno je voditi računa o zdravlju tla, smanjiti uticaj na okolinu i osigurati visoku produktivnost kako bi proizvodnja bila ekonomski opravdana.

 

Zaključak


Za postizanje uspeha u organskoj proizvodnji, najvažnije je da se vodite principima temeljnog planiranja i organizacije, uz poštovanje propisa i standarda. Ovaj sektor pruža izuzetne mogućnosti za rast i razvoj, uz sve veću podršku potrošača i interesovanje za zdravu ishranu.

Osim toga, izbor odgovarajuće opreme, prilagođene potrebama organske proizvodnje, poput pakerica, igra važnu ulogu u postizanju uspeha i očuvanju kvaliteta proizvoda.

Uz temeljno istraživanje, planiranje i primenu efikasnih i održivih metoda proizvodnje, organska poljoprivreda u Srbiji može zauzeti značajno mesto na tržištu, nudeći kvalitetne proizvode koji zadovoljavaju potrebe potrošača i doprinose održivom razvoju poljoprivrede.
 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar