02.04.2024 Komentari: 0

Kako se uklanjaju fleke i mladeži na koži?

Bilo da je razlog estetski ili zdravstveni, uklanjanje mladeža je trajan način da se rešite tumorskih kožnih promena. Na operaciju vas može uputiti vaš lekar, a možete se i vi sami obratiti odabranom hirurgu ukoliko primetite neke promene na koži.

Mladeži se uklanjaju obično zbog sumnje na prekancerozna ili kancerozna stanja, a često ih ljudi uklanjaju i iz čisto estetskih razloga. Koji god da je razlog u pitanju, u ovom tekstu ćete saznati sve što treba o hirurškom uklanjanju mladeža koje je najbrži i najbezbedniji put da se trajno rešite svih promena na koži.

 

Kada treba da se obratite lekaru za mladeže i kožne promene?

 

Ako primetite da vam se dešavaju promene na koži ili promene na mladežu koji imate, a čak i ako je u pitanju samo strah vezan za njih, možete se obratiti svom lekaru za uput na pregled.


Promene na mladežu
i koži koje možete da primetite su promena boje, oblika, veličine, porast izvan nivoa kože, spontano krvarenje, svrab ili bol – svaka od ovih promena može da ukazuje na veći problem, te je bitno što pre zakazati posetu lekaru.


U određenim slučajevima se dešava i da mladež sam otpadne, ali postoje slučajevi u kojima izgleda kao da će otpasti i pojavljuju se kraste, ali to zapravo ukazuje na ozbiljnije probleme i morate se obratiti svom lekaru.

 

Kada je uklanjanje mladeža neophodno?


Mladeži se sastoje od grupisanih ćelija koje proizvode melanin – melanocita. Većina mladeža jeste zaista bezopasna, ali bitno je da znate na šta da obratite pažnju kada ih proveravate jer nekada mogu ukazivati na ozbiljne probleme poput raka kože.


Sam izgled mladeža može da se menja vremenom, mogu da nastanu u detinjstvu ili tokom tinejdžerskog perioda, mogu tokom starenja da izblede ili da promene oblik, veličinu i boju.


Potrebno je da zakažete eksciziju kožnih lezija kada primetite promene koje mogu ugroziti vaše zdravlje. Treba da se obratite svom lekaru za bilo kakve promene, a dobićete uput za uklanjanje ako oni procene da je stanje opasno.


Mladeži se takođe mogu uklanjati i samo iz estetskih razloga, naravno, kako sa tela tako i sa lica, a cela procedura je potpuno bezbolna. Jedino je bitno da poslušate lekarske savete za oporavak nakon operacije, ali on ne traje dugo. Čak iako je u pitanju skidanje većeg mladeža, moći ćete jako brzo da se vratite svojim regularnim aktivnostima, s tim da treba obratiti posebnu pažnju da ranu ne izlažete suncu ili vodi iz bazena koja može biti opasna dok rana zarasta.


Procedura je bezbolna i jednostavna jer se odvija pod lokalnom anestezijom
i slobodni ste da idete kući odmah nakon zahvata. Uklanja se ivica kože oko mladeža sa delom potkožnog tkiva, i hirurg to otklonjeno tkivo šalje dalje na histopatološku analizu da bi se proverilo da li je mladež indikovao neki ozbiljniji problem.

 

pregled-izbliza-mladeža

 

Dermoskopski obrazac za klasifikaciju mladeža- šta je to?


Dermoskopija je procedura koja služi za dijagnostikovanje malignih i benignih mladeža i njihovih promen. Dermoskop, nešto slično mikroskopu, se postavlja na deo kože i pomoću njega se gledaju sve manje vidljive promene.


Napravljena je ABCDE tehnika pregleda radi lakšeg pamćenja toga na šta sve treba obratiti pažnju kad su u pitanju posmatranja mladeža:


A – asimetrija (da li je jedna strana mladeža ista kao druga).
B – „boarders“ ili ivice (gleda se da li su ivice mladeža glatke ili ne).
C – „color“ ili boja (gleda se promena boje, da li je ravnomerno rasprostranjena ili ima nijanse drugih boja).
D – dijametar (gleda se veličina promena na koži, a za sve manje od 6mm važi da su benigne).
E – evolucija (posmatra se tok razvijanja promene boje, teksture, granica i veličine tokom vremena).


Histopatološka analiza je stoga uvek neophodna, bez obzira na razlog uklanjanja mladeža, pa makar on bio uklonjen samo iz estetskih razloga.


Izlaganje suncu i odlazak u saunu mogu poremetiti vaše postojeće mladeže ili izazvati nove, nepoželjne promene na koži. Zato se i posle oporavka od operacije savetuje da nikako ranu ne izlažete suncu, ne idete na bazene ili u saune, a takve stvari i pre operacije treba umereno raditi.


Za sva pitanja u vezi sa uklanjanjem mladeža i kožnih promena, obratite se proverenoj klinici za estetsku hirurgiju čiji stručnjaci će vam dati sve neophodne informacije šta je za vas najbolje i najbezbednije.

 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar