26.03.2024 Komentari: 0

Kako da izbegnete pravne komplikacije nakon kupoprodaje automobila

Veliki broj ljudi nije potpuno upoznati sa potencijalnim poteškoćama koji mogu nastati nakon što prodaju automobil. Ovo može dovesti do ozbiljnih problema i pravnih implikacija.

Proces prodaje vozila nije samo stvar potpisivanja ugovora; postoji niz obaveza koje su neophodne da bi obe strane bile zaštićene tokom transakcije.

 

U daljem tekstu razmatraćemo moguće rizike i za prodavca i za kupca, sve dok ovaj proces ne bude uspešno završen i sve pravne obaveze ispunjene.

 

Potencijalni rizici neobavljanja preregistracije vozila

 

Uobičajena praksa je da kupac obeća prodavcu da će izvršiti transfer vlasništva i preregistraciju vozila na njihovo ime nakon kupovine. Međutim, sve dok preregistracija nije zvanično obavljena u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i novo vlasništvo nije evidentirano, prodavci i dalje snose odgovornost za sve prekršaje vezane za vozilo.

 

To uključuje kazne koje se mogu generisati automatizovanim sistemima nadzora poput "Oko sokolovo" za nepropisno parkiranje ili neplaćene parking karte, kao i za prekoračenje brzine koje registruju kamere.

 

Dakle, iako kupoprodajni ugovor može biti overen kod notara, pravi prenos vlasništva se dešava tek kada se vozilo zvanično preregistruje na ime kupca u MUP-u. Zato je važno da se preregistracija sprovede odmah nakon kupovine kako bi se izbegle potencijalne komplikacije i rizici povezani sa nedovršenim transferom vlasništva.

 

Dakle, iako kupoprodajni ugovor može biti overen kod notara, pravi prenos vlasništva se dešava tek kada se vozilo zvanično preregistruje na ime kupca u MUP-u. Zato je važno da se preregistracija sprovede odmah nakon kupovine kako bi se izbegle potencijalne komplikacije i rizici povezani sa nedovršenim transferom vlasništva.

 

Koji su potencijalni problemi za prodavca vozila?

 

Rizici za prodavca vozila uključuju saobraćajne prekršaje i kazne za nepropisno parkiranje, kao i problematiku vezanu za neplaćanje ili istek zonskog parkiranja. Ovi rizici se prenose na osobu koja je trenutno upisana kao vlasnik vozila.

 

Prenos vlasništva

 

Kada se vozilo proda, prodavac prebacuje odgovornost na kupca tek nakon što vozilo bude preregistrovano na ime kupca u MUP-u. Do tada, postoji pretpostavka da je prodavac odgovoran za saobraćajne prekršaje.

 

Drugim rečima, ukoliko prodavac i kupac potpišu ugovor o prodaji vozila, izmire sve finansijske obaveze i predaju vozilo, ali kupac ne preregistruje vozilo na svoje ime već ga koristi na temelju ovlašćenja, prodavcu će biti teško dokazati ďa nije odgovoran za prekršaje.

 

U takvim situacijama, advokatska kancelarija specijalizovana za prekršajno pravo može biti od izuzetne koristi.

 

Dokazivanje nevinosti prilikom prodaje vozila

 

Kada se suoči s optužbama, prodavac vozila često pokušava da dokaže svoju nevinost pružajući overeni ugovor o prodaji vozila. Ipak, ovo često nije dovoljno da bi se dokazala nevinost prodavca.

 

Za razliku od toga, u slučaju nekretnina, vlasništvo se potvrđuje putem upisa u katastar, a ne samo overom ugovora i plaćanjem.

 

Kada su u pitanju vozila, trenutak preuzimanja vlasništva nastupa prilikom preregistracije ili upisa u registar pod novim vlasništvom. Tek tada postaje lakše dokazati nevinost prodavca u vezi s prekršajem. Do tog trenutka,sudija će odlučiti na temelju raspoloživih dokaza, što uključuje svedočenje kupca vozila o prekršaju ili preuzimanju odgovornosti.

 

Koje su potencijalne nevolje pri kupovini vozila?

 

Kupovina vozila nosi sa sobom određene teškoće za kupce. Iako ste možda sredili sve finansijske aspekte i posedujete overen ugovor o kupoprodaji, postoji nekoliko rizika koji mogu proizaći:

 

  • Oduzimanje: Postoji mogućnost da se vozilo oduzme ako je prethodni vlasnik imao dugove, a javni izvršitelj odluči da sprovede oduzimanje imovine. Ovo obično prati zabranu registracije i prodaje vozila dok se dugovi ne namire.
  • Zalog: Pre nego što ga proda, prodavac može staviti zalog na vozilo. Da biste proverili da li je vozilo podložno zalogu, možete konsultovati Registar založnog prava koji održava Agencija za privredne registre u Beogradu. Ako je vozilo založeno, to može izazvati poteškoće čak i ako ste ga u potpunosti platili i preregistrovali.
  • Sudska tužba: Ako prodavac odbije da nadoknadi štetu uzrokovanu problemima s vozilom, možda ćete morati podneti tužbu. Iako, ukoliko sud presudi u vašu korist, možete pokušati da naplatite štetu kroz izvršni postupak, ali ova procedura može potrajati godinama.

Kako da osigurate sigurnost prilikom kupovine i promene vlasništva nad automobilom?

 

Kupovina vozila može biti prilično kompleksna, zato je bitno da budete oprezni i temeljno istražite automobil i prodavca pre nego što se odlučite za kupovinu. Prilikom kupovine automobila i prenosa vlasništva, postoji mogućnost niza problema i zakonskih poteškoća, kao i kod drugih pravnih transakcija.

Zato je važno da, ukoliko ne verujete kupcu ili ga ne poznajete dovoljno dobro, ne dozvolite korišćenje vozila do isteka registracije ili opoziva. Preporučuje se da se promena vlasništva sprovede pre nego što novi vlasnik počne da koristi automobil.

 

Ukoliko je prodaja već izvršena, bezbedan korak kako biste se zaštitili i smanjili brige u vezi sa vlasništvom je da se registarske tablice odjave u MUP-u. Na taj način će kupac biti obavezan da registruje automobil na svoje ime pre upotrebe.

 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar