29.03.2024 Komentari: 0

4 koraka do sjajne i jake muške kose

Ko je mislio da je muškarcima svejedno kakva im je kosa? Ovakvo razmišljanje potpuno je pogrešno barem kada su u pitanju savremeni muškarci koji vode računa o sebi i svom spoljašnjem izgledu.

Bez obzira na dužinu kose, ona ipak doprinosi celokupnom izgledu pa što ne bi zasijala punim sjajem. Hajde onda da vidimo kako da jači pol održi kvalitet svoje kose i baš njome obori s nogu svaku damu.

 

Sprečavanje opadanja kose

 

Iako ćelava frizura može biti vrlo privlačna, većina ipak glasa za kosu na glavi muškarca. Međutim, to nije uvek moguće imati. Nažalost, mnogima je opadanje genetski predodređeno.


Međutim, kada se dešava opadanje kose koje nema veze sa genetikom, tada se postavlja pitanje šta nije u redu? Kosa neće opadati bez razloga. Naprotiv, ona je vrlo često prvi signal da se unutar organizma nešto dešava i da je neophodno reagovati.


Dobra vest je da postoji rešenje za muški gubitak kose.


Šta činiti?


Za početak upotrebljavati šampon protiv opadanja kose prilikom svakog pranja. Ti šamponi su prilagođeni upravo kosi sa ovim problemom. Deluju tako što utiču na regenraciju folikula svake vlasi i jačaju ih od korena do vrha, Kada je kosa jaka, tada je otpornija na oštećenja i ne dolazi do tolikog opadanja. Samim tim se dobija jača, zdravija i sjajnija kosa.


Bitno je napomenuti da nijedan šampon nije magičan i neće dovesti do rezultata preko noći, ali je važno biti dosledan. Kosu je potrebno redovno prati ovom vrstom šampona i pojedini proizvođači obećavaju vidljivi efekat već nakon nekoliko nedelja korišćenja.


Potrebno je voditi računa da šamponi ne sadrže štetne sastojke u sebi koji bi dodatno narušili kvalitet kose. Da bi se izborili sa gubitkom kose, važno je voditi računa i o stilu života. Što se manje pazi na ishranu i unos hranljivih materija, to je veća verovatnoća da će kosa izgubiti svoj kvalitet i da će doći do opadanja.


Kao što vitamini i minerali trebaju celokupnom organizmu, tako su potrebni i kosi. Kada je unos hranljivih materija u pitanju, za zdravu i jaku kosu od presudne je važnosti unos proteina. To muškarcima neće teško pasti, jer većina ipak preferira namirnice životinjskog porekla koji obiluju proteinima.

 

Eliminisanje peruti

 

Statistički podaci kažu da perut nije problem samo ženske kose. Baš naprotiv i muškarci muku muče sa ovom ne baš prijatnom promenom i to u mnogo većem procentu.


Šta je zapravo perut i zašto se javlja?


Do ove pojave dolazi kada se koža na glavi pojačano ljušti. Tada ljuspice odnosno sitni komadići kože otpadaju i vidljivi su kako na koži glave u kosi, tako i na odeći. Razloga za nastanak peruti je više, a vrlo često se uzrok kod svakog pojedinca i ne otkrije.

 

Kao velika pomoć mogu poslužiti šamponi koji su namenjeni za pranje kose sklone pojavi peruti. Ako se stvari ne popravljaju, ipak se savetuje poseta stručnjaku jer ovaj problem ponekad zahteva i neki drugi vid medicinske terapije.


Iako se perut ne smatra ozbiljnim zdravstvenim problemom, u najmanju ruku je neprijatan estetski momenat koji često odaje utisak izostale higijene kose i kože na glavi, a takvu poruku niko ne želi slati svojoj okolini.

 

Pročitajte: Kako da postanete ikona stila?

 

muskarac kosa frizura

 

Sprečavanje brzog mašćenja kose

 

Problem sa masnom kosom nije karakterističan samo za žene. Itekako se i muškarci muče sa ovom pojavom. Čak i kada je kosa kratka i tada se može vrlo lako i vrlo brzo umastiti.


Ovaj problem se javlja zbog pojačanog lučenja sebuma. Razlozi za pojavu masne kose mogu biti u polu, godinama, hormonskom statusu, prisustvu akni na licu, ali i čestom diranju kose i prolaženjem prstima kroz nju.


Kada je kosa masna, to je zaista neprijatno na izgled, a osim toga teško se njome može “upravljati” i dovesti je u red. Šteta je dvostruka, jer osim što deluje prljavo, kosa je i neuredna. Tada se kreće sa čestim pranjem kose kako bi se skinuo višak masti. Ukoliko se to radi sa pogrešnim šamponom koji sadrži štetne sastojke može se upasti u začarani krug pojačanog mašćenja.


Prilikom odabira šampona, zaista treba čitati sastav proizvoda i izbegavati one koji sadrže štetne sastojke poput parabena, sulfata i ostalih čiji su nazivi manje poznati.


Preporuka je da se uvek odabere šampon na prirodnoj osnovi koji će doprineti balansu, smanjiti lučenje sebuma, a kosu učiniti zdravom, jakom i sjajnom.

 

Korišćenje odgovarajućih preparata za negu kose

 

Dobro je znati da rešenja za problem sa kosom postoje.

 

U prethodnim odeljcima teksta pisali smo o specifičnim problemima koji se mogu javiti na kosi i koži glave, a koji narušavaju estetski izgled. U svakom odeljku spomenuti su i preparati koji se preporučuju za rešavanje konkretnih problema, a sada se samo kratko osvrćemo na proizvode za negu kose.


Kako ih odabrati?


Preporuka je da se izbegava kupovina vođena pompeznim reklamama, bez udubljivanja u sastav pojedinih preparata. Dakle proizvode za negu kose treba birati u skladu sa potrebama kose. Ako se kosa brzo masti treba pronaći šampon za masnu kosu i na taj način doći do rešenja. Kozmetički preparati treba da daju kosi ono što joj nedostaje.

 

Spomenuto je i kako se efikasno izboriti sa opadanjem kose, a dodaćemo ovde i magičnu moć stilizovanja muške frizure. Svako ko je dobro ošišan u startu ima predispoziciju za dobru frizuru, međutim za dodatni VAU efekat potrebno je još malo preparata. Vrlo često je prvi izbor gel za kosu koji doprinosi stilizovanju za veoma kratko vreme. Ako se žuri, malo gela, malo truda i kreativnosti i eto prave muževne frizure.

 

Šta poručiti muškarcima osim da imaju apsolutno pravo na lepu i negovanu kosu. To je danas sasvim normalno pa čak i očekivano, a uz ove savete i vrlo izvodljivo.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar