28.04.2022 Komentari: 0

Značaj poslovnih sastanaka u malim kompanijama

Kako bi jedna firma uspešno poslovala, potrebno je da se održavaju sastanci čiji je glavni zadatak komunikacija među zaposlenima. U velikim kompanijama je ovo česta praksa i ovakvi sastanci se održavaju na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou. Kada su u pitanju male kompanije, ove aktivnosti se ne smeju zapostaviti jer je komunikacija jedan od najbitnijih aspekata kako bi sve teklo bez problema. Na sastancima se uglavnom raspoređuju zadaci, prelaze se najbitnije aktivnosti za naredni period, ali se i osluškuju potrebe zaposlenih kako bi se poboljšao kvalitet posla.

muskarac-drzi-predavanje

 

Poboljšanje kvaliteta posla


Često je potrebno napraviti predah i posvetiti se analizi prethodno obavljenog posla kako bi se došlo do rezultata i načina na koji se oni mogu poboljšati. Prednost manjih kompanija je u tome što se u ovakve aktivnosti mogu uključiti svi zaposleni i lako se mogu analizirati svi predlozi koji mogu da dovedu do poboljšanja kvaliteta. Ovakve stvari su krucijalne kada je u pitanju poboljšanje poslovanja kako bi se otvorile nove poslovne mogućnosti. Ovi sastanci se mogu iskoristiti i za praćenje novih trendova i diskusiju koje stvari se mogu lako implementirati kako bi firma postala konkurentna na tržištu.

 

Upoznavanje sa novitetima

 

Iako se u današnje vreme komunikacija u firmama, bez obzira na njihovu veličinu i tip posla koji obavljaju, svodi na digitalni svet, ponekad je potrebno organizovati sastanak uživo kako bi se informacije podelile na pravi način. Kako biste svoje zaposlene upoznali sa novim klijentima, projektima ili novim načinom poslovanja, organizujte sastanak u poslovnim prostorijama i obezbedite zaposlenima sav neophodan kancelarijski pribor.
 

Radi bolje organizacije napravite plan sastanka i izložite ključne informacije koje želite da svi prisutni zapamte. Za ovo vam može poslužiti korisna tabla za crtanje na koju možete da zapišete najbitnije tačke o kojima ćete diskutovati.

 

muskaraca-objasnjava-sta-je-na-tabli

 

Uspostavljanje komunikacije


Nezadovoljstvo zaposlenih, loši međuljudski odnosi ili nedostatak komunikacije između šefova i zaposlenih mogu da dovedu do loše obavljenog posla ili slabijih rezultata. Sastanci na kojima će biti omogućena sigurna i bezbedna komunikacija mogu da budu pravo mesto za rešavanje ovakvih situacija. Ovo je takođe i pravo mesto za davanje povratnih informacija nakon obavljenog posla, davanje komplimenata i pohvala svima koji dobro rade svoj posao i način da se pomogne onima kojima je potreban savet kako bi poboljšali svoj posao. Takođe, potrebno je uključiti sve u sastanak kako se niko ne bi osećao zapostavljeno ili isključeno kada je u pitanju otvorena komunikacija.


Pregled novih ideja


Kreativni procesi se dešavaju svima koji su uključeni u rad kompanije, bez obzira na koji način. Brejnstorming je popularan svuda u svetu upravo zbog pozitivnih rezultata koje donosi i načina na koji može da poveže sve zaposlene.
 

Pretres ideja, bez obzira da li će biti prihvaćene ili ne, može da dovede do novih ideja i uključivanja zaposlenih u kreativne procese u kompaniji.

Ovo je i idealna prilika da poslodavci vide kako zaposleni razmišljaju, kako vide svoj posao i koliko su spremni da ga unaprede. Rezultati ovakvih sastanaka mogu da budu veoma produktivni i da u potpunosti promene tok poslovanja i uključe nove trendove koji mogu da dovedu do novih saradnji ili poslovnih prilika.


Donošenje bitnih odluka


Neki poslodavci vole da čuju povratne informacije pre donošenja velikih i bitnih odluka koje mogu da promene poslovanje kompanije. Ukoliko su zaposleni ti koji treba da obave posao koji je planiran, onda je i više nego potrebno da se čuje njihovo mišljenje kako bi se dobile realne informacije o poslu - trajanje projekta, vreme za obavljanje određenog posla ali i koliko je zapravo moguće odgovoriti na nove poslovne prilike. Takođe, postoje poslodavci koji uključuju svoje zaposlene u sve bitne i velike promene kada je poslovanje firme u pitanju te se na ovakvim sastancima često dele informacije o napretku firme i svim promenama koje će se desiti u budućnosti.

Poslovni sastanci su jedan od najbitnijih aspekata uspešnog poslovanja i bez obzira na veličinu kompanije treba da budu stalna aktivnost. Nakon nekoliko uspešno obavljenih sastanaka ćete uvideti pravi benefit koje oni donose.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar