28.07.2022 Komentari: 0

Usavršavanjem i radom na sebi do boljih poslovnih prilika i rezultata

Lični razvoj predstavlja vrstu celoživotnog investiranja koje nam pomaže da iskoristimo svoje potencijale i postignemo željene ciljeve na karijernom i emotivnom polju. Bez obzira da li je reč o vrsti edukacije, mentorstva ili self-help metodama, konstantan rad na sebi je ključ uspeha i uspostavljanja životnog i poslovnog balansa. 

Živimo u dobu moderne tehnologije kada su nam dostupne najrazličitije vrste usavršavanja i edukacija, na nama je samo da budemo pokretači promena i ostanemo motivisani u tom procesu. Ali kada sagledamo benefite koje dobijamo kroz učenje i usavršavanje, shvatićemo da je rad na sebi neizostavna karika uspešnog života.

 

Upoznavanje sebe i željenih ciljeva

 

Ukoliko nemate jasno postavljene ciljeve i ideju o tome kako želite da izgleda vaša karijera, onda će biti malo teže da odredite smer kretanja i postavite fokus. Iako često kažu kako mi sami najbolje poznajemo sebe, nekada to i nije tako jednostavno, već je potrebno mnogo truda da se dođe do spoznaje i otkrivanja sopstvenih želja.

 

Posvetite se sebi i analiziranju vrednosti i veština koje posedujete, preispitajte se da li trenutno radno mesto predstavlja priliku za napredak ili ipak želite da se oprobate u nekoj potpunoj drugoj sferi poslovanja. Jednom kada budete imali jasniju sliku o vašoj karijeru, biće vam lakše da donosite odluke i idete ka zacrtanom cilju. Svaki mali uspeh doneće vam satisfakciju i motivaciju da nastavite dalje.

 

Važnost razvijanja novih veština

 

Konkuretan biznis svet i napredak modernih tehnologija nameću nam tempo kome moramo da se prilagodimo kako bismo bili u toku sa stalnim promenama koje se dešavaju. Obrazovanje i različite vrste edukacija i treninga su nam dostupnije nego ikada, pogotovo otkako smo više aktivni u onlajn svetu. Veštine organizacije, adaptibinosti, komunikacija, liderstvo samo su neke od značajnih osobina koje će nas bolje pozicionirati na tržištu rada i doneti nam uspeh kako na profesionalnom, tako i na privatnom planu.

 

Učenje veština posebno je značajno u periodu prekvalifikacije i ukoliko tražite bolji posao u Novom Sadu ili nekom drugom aktuelnom mestu. Veća konkurencija u centralnim gradovima iziskuje i bolju spremnost kandidata, stoga se morate pobrinuti da vašu radnu biografiju ispunite kvalitetnim i korisnim veštinama.

 

muskarac-telefonira

 

Značaj umrežavanja

 

Ostvarivanje i održavanje novih kontakata je u poslovnom svetu ključna stavka. Osim što nikada ne znate kada će vas spojiti sa novim klijentom ili vam ukazati na novu poslovnu priliku, komunikacija sa različitim ljudima doprineće stvaranju novih ideja i razumevanje tuđih iskustava koji vam mogu biti od koristi. Ne zaboravite na kolege sa fakulteta, nekadašnje poslovne pratnere i poznanike, pdržavajte redovno kontakte i budite u toku sa njihovim poslovanjem.

 

Potraga za novim kontaktima se takođe u velikoj meri sada odigrava onlajn, stoga ne zaboravite da npravite profil na popularnim poslovnim mrežama. Takođe, različite edukacije i seminari su idealna prilika za upoznavanje novih lica i razmenjivanje ideja u okviru posla kojim se bavite.

 

Mentorstvo i povratna reakcija

 

Posmatranje i učenje od drugih iskusnijih kolega je najbolji način da unapredite vaše veštine i produbite poslovno iskustvo. Odaberite osobu čiju radnu biografiju i profesionalne vrednosti cenite, i zamolite je da podeli sa vama svoje iskustvo i bude vam mentor tokom karijernih koraka. Uvek tražite povratnu reakciju o projektu koji radite, jer konstruktivna kritika je jedna od najboljih metoda učenja. Često nam je potrebno objektivno mišljenje kako bismo problem sagledali iz drugačije perspektive i uspešnije ga rešili.

 

Vera u sebe

 

Učenje novih veština, između ostalog, jača samopouzdanje pojedinca, što direktno utiče na postizanje ciljeva i napredak u karijeri. Manjak vere u sebe može biti ozbiljan kamen spoticanja kada je u pitanju razvoj poslovnog puta. Ukoliko dođete u situaciju da se osećate nesigurno u sebe i posumnjate u svoje kvalitete, prisetite se veština koje ste savladali i počnite da cenite sebe. Jer, tek tada će i ostali.


Čak iako se nalazite na vrhuncu karijere i zadovoljni ste trenutnom poslovnom pozicijom, ne zaboravite da uvek ima mesta za napredak i učenje novih veština. One će vam otvoriti put ka novim izazovima i obogatiti vam sve segmente života.
 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar