06.03.2020 Komentari: 0

Saveti o redovnom održavanju auta

Servisiranje vozila predstavlja osnov za dobro stanje svog automobila. Iako servisiranje često vozačima zadaje glavobolje, obavezno se mora pribegavati redovnom servisu. Pregled automobila obezbeđuje procenu stanja istog, kao i uočavanje potencijalnih kvarova. Neretko i mali kvar može prouzrokovati neopisivu štetu. Redovan servis pored poboljšanja rada motora obezbeđuje i sigurnost putnika. A to je cilj svih vozača.

Mali servis

 

Mali servis zahteva manje popravke i male sanacije. To su popravke koje zahtevaju manje novčanih izdataka. A to podrazumeva manje popravke poput zamene kaiševa, zamena motornog ulja, zamena filtera motornog ulja, zamena filtera goriva, zamena filtera vazduha motora… redovnim malim servisom smanjila bi se mogućnost većeg kvara. Redovnim održavanjem automobila racionalnije bi trošili novac i ulagali u amortizaciju kola.

 

Veliki servis

 

Tačno je utvrđena kilometraža koju je potrebno da automobil pređe kako bi se uradio veliki servis. Veliki servis obezbeđuje neku trajnu sigurnost i zaštitu kako samom automobilu, tako i vozaču. Neki od delova koje je potrebno menjati nakon prolaska veće kilometraže jesu zupčasti kaiši, španeli, vodena pumpa, roleri i sl. Koji deo se menja zavisi od pređene kilometraže, stanja na putevima, ali i prethodnog stanja automobila.

 

Koliko često bi trebalo raditi servise na automobilima?

 

Kao i sve ostalo, tako i delovi na automobilu imaju svoj vek trajanja. Taj vek pored svog fabričkog koda zavisi i od nekih drugih uslova, recimo stanja na putevima, kvaliteta vožnje, prelaska velikog broja kilometara bez odmora i sl. Adekvatnom i pravilnom zamenom delova, može se produžiti životni vek samog automobila. Mali servis obično se radi na svakih pređenh od 10 do 15 hiljada km. Veliki servis je složeniji i obuhvatniji posao i radi se na svakih 80 i vise hiljada km.

 

Stovarište kao mesto sa najjeftinijim delovima

 

Prilikom servisiranja automobila, neretko se dešava pronalazak kvara. Prilikom uočavanja kvara majstor odmah signalizira o kom delu je reč. Takođe, sugeriše obično na skupe inostrane delove. Baš iz tih razloga vlasnici vozila često pribegavaju zamenom polovnih delova. Naš standard retko dozvoljava drugo. Menjanje pokvarenih delova, drugim polovnih ili pak novim, ali jeftinijim delovima može produžiti životni vek automobila, a samim tim i finanskijsi rasteretiti vlasnika. Odlično mesto za pronalazak željenih delova svakako je stovarište auto delova. Na jednom mestu može se naći sve šta je potrebno. Delovi različitih proizvođača, delovi od različitih automobila, različite starosti i najbitnije različite cene. Zapravo to je mesto koje može ponuditi svakom kupcu sve po pristojnim cenama. To je mesto na kome se mogu naći i skuplji delovi, ali i oni znatno jeftiniji, sve u zavisnosti od potrebe kupca. Poželjno je da se automehaničarske radnje nalaze u blizini stovarišta. Na taj način krajnji potrošač uštedeo bi i vremena i novca.


Rezime prethodno istaknutog, jeste, da ako se želi produžiti vek svog automobila, obavezno je redovno posećivati majstora i raditi servis. Zamena starih i pokvarenih delova je obavezna. Topla preporuka bila bi, da se polovni ili čak i novi delovi potraže na stovarištima auto delova. Na taj način automobil bi bio popravljen, a vlasnik zadovoljan cenom.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar