22.02.2018 Komentari: 0

Raskrsnica zvana Zidan – novi Real ili vraćanje projektu Galaktikosa?

Kakva je sudbina Zinedina Zidana u Real Madridu? Da li ima šanse da ode iz kluba i šta će se desiti ako se to ostvari?

Da sa Real Madridom nije sve kako treba dokazala je i prethodna utakmica protiv Betisa u Primeri. Real je na gostovanju u Sevilji slavio sa 5:3, ali je pobeda ostala u senci nastavka čudnih izdanja Reala koje traju od početka ove sezone.


I umesto da utakmica protiv Betisa bude potvrda da se Real nakon pobede protiv Pariz Sent Žarmena vraća u mirnije vode, ona je samo dodala ulje na vatru i raspirila nove špekulacije vezane za sudbinu Zinedina Zidana na klupi madridskog velikana.

 

 

Šta ako Zidan ode?


Zapravo, postoji još jedno pitanje: „Kada bi Zidan mogao da ode?“ Postoje dve opcije: ili će dobiti otkaz u toku ove sezone ili će otići na leto.


Prva opcija zavisi od rezultata. Već nekoliko puta Zidan je došao do granice i mnogima se činilo da je pitanje trenutka kada će predsednik Reala Florentino Perez izgubiti strpljenje. A nije poznat kao strpljiv čovek!


Međutim, sve da do preranog odlaska i dođe, gotovo je nemoguće da će Real odmah naći dugoročnu zamenu. Mnogo je realniji ishod po kome će neko biti dveden samo da „izgura“ sezonu do kraja, nakon čega će biti predstavljen novi trener.


Kada je druga opcija u pitanju, pojavljuju se čak i nagađanja da bi popularni Zizu mogao i sam da napusti klupu krajevskog kluba. Naime, pritisak koji se stvara je prevelika prepreka za uspešno obavljanje posla.


Ko god da donese odluku o eventualnom razlazu Zidana i Reala, Perez će morati da obezbedi primerenu zamenu o kojima se u fudbalskoj javnosti već sada nešto „šuška“.


Kao prva želja predsednika Reala, spominje se Joakim Lev. Aktuelni selektor Nemačke dokazao se mnogobrojnim uspesima i dugogodišnjim stažom na mestu selektora. Posao u Madridu bio bi veliki test za njega s obzirom na odsustvo zapaženijeg iskustva na klupskom nivou.


Druga želja Pereza jeste Maurisijo Poketino. Argentinski stručnjak već nekoliko godina veoma uspešno vodi Totenhem koji je dve godine doveo na prag osvajanja titule u Engleskoj.


U svakom slučaju, obe mete su za sada dosta daleko od klupe Reala, pa bi misija njihovog dovođenja zahtevala vrlo ozbiljne pregovore. Stoga bi odluka o Zidanovoj sudbini morala biti doneta što pre. 


Zidan - Realov Gvardiola ili samo još jedna žrtva mantre „Galaktikos“


I dok neki već uveliko spekulišu o Zidanovim naslednicima, drugi se (s pravom) pitaju da li je o Zidanovoj smeni uopšte opravdano govoriti.


Jer, ukoliko se osvrnemo na Zidanovu trenersku karijeru, ona bi već sad mogla da bude dostojan pandan njegove igračke karijere. Za samo nešto više od 2 godine na klupi Reala uspeo je da osvoji 2 titule u Ligi šampiona (i to za redom, prvi trener kome je to pošlo za rukom u istoriji takmičenja), 1 titulu u Primeri i 2 titule Svetskog klupskog prvaka.


Sa ovakvim uspesima, mnogima se činilo da je Real konačno dobio dugogodišnje rešenje za mesto trenera. Naročito privlačno je bilo to što je Zizu osvedočeni Madridista, legenda kraljevskog kluba, neko ko iskreno voli i duboko poznaje klub.


A kada se tome doda i činjenica da je počeo da sprovodi plan uvođenja mladih igrača u prvi tim, od kojih su većina Španci, a neki i deca kluba, onda postaje jasno da bi Zidan mogao da bude Realov Gvardiola.


Iako je evdentno da ova sezona Reala nije ni blizu prethodnih pod vođstvom Zidana (mada još ima vremena da se stvari preokrenu), samo dovođenje Zidanove budućnosti u pitanje kvari sliku goreopisanu sliku o njemu. Ukoliko mu klub ne pruži podršku i na kraju dođe do razlaza (bilo njegovom ili odlukom uprave), ispostaviće se da bi i Zidan bio samo još jedna žrtva „trenerske giljotine“ koja stoji nad klupom Reala. A Perez će po ko zna koji put potvrditi da za njega sezona bez trofeja ne može biti shvaćena kao „zalet“ za buduće uspehe projektovane dugogodišnjim planom, već samo kao povod za nove senzacionalne rezove načinjene pod okriljem stare mantre stvaranja Galaktikosa. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar