29.07.2020 Komentari: 1

Radiotalasna hirurgija i mladeži

Onda kada se javi estetski ili zdravstveni razlog da se mladeži uklone dobro je znati da je radiotalasna hirurgija najsavremeniji način uklanjanja svih promena na koži i da daje izvrsne rezultate.

Mladeži jesu male promene na koži, ali uklanjanje je složeno, pogotovo ako se radi o uklanjanju sa delova kože koja je izložena pogledima kao što su lice i ruke. Sa ovim tekstom unapred ćete imati informacije o prednostima ove intervencije i kako se izvodi tako da, ako vam zatreba, znate šta da odaberete. Detaljnije u nastavku.

 

Kada je mudro ukloniti mladež?


Koža se tokom života menja. Najuočljivije su pege, fleke, izrasline na koži među kojima su i mladeži. Ova poslednja kategorija može biti estetski problem, može smetati svakodnevnom funkcionisanju ali biti i pokazatelj nekog medicinskog oboljenja.


Onda kada mladež raste, menja boju, svrbi ili krvari signal je tela da se promena mora ukloniti. Takođe, i kada se mladež povređuje jer se nalazi na nezgodnom mestu predstavlja indikaciju za uklanjanje. Naravno, sve se radi u dogovoru sa dermatologom koji pregleda promenu i daje ocenu i mišljenje o uklanjanju. Ako specijalista zaključi da je skidanje neophodno onda vi odlučujete o samom postupku.


Ipak, nije nužno potrebno čekati bilo kakvu promenu da bi ste se rešili mladeža. Svaki mladež se može ukloniti bio on problematičan ili ne.


Kada smo ove stvari razjasnili nastavljamo dalje i predstavljamo savremenu metodu za uklanjanje.

 

U čemu leži prednost radiotalasne hirurgije u odnosu na druge postupke?


Postoje tri metode za ukljanjanje promena na koži:

 

  • Lasersko uklanjanje
  • Operacija skalpelom
  • Radiotalasna hirurgija

 

Laserska intervencija zagreva ciljani deo spolja, manje je precizna i pravi veću štetu okolnom delu kože. Nije moguće proceniti koliko se u dubinu otišlo, a koliko je još potrebno jer plazma nož (laser) ostavlja garež na rani koja smeta dobroj proceni.


Intervencija skalpelom je nekad bila jedini način uklanjanja mladeža, ali je opšte poznato da je ovo invazivnija metoda koja iziskuje teži oporavak zbog ušivanja rane. Nakon intervencije rana se mora previjati i držati čistom sve dok se konci ne uklone. Danas se ovaj postupak najređe primenjuje, jedino kad je to baš neophodno.


Radiotalasna hirurgija putem talasa visoke frekvencije izaziva kretanje molekula ćelijske tečnosti i njeno zagrevanje do tog nivoa da se ćelija sprži iznutra. Najmanje je invazivna i ne ostavlja ožiljke.
Koje su to još prednosti ove metode:

 

  • Traje jako kratko - najviše do pola minuta
  • Bezbedna za sve pacijente jer je anestezija blaga
  • Nema dubokih rezova a samim tim nema ni postoperativnog krvarenja iz rane
  • Jednom intervencijom je moguće potpuno ukloniti celu promenu. Nema potrebe za ponavljanjem postupka ili kasnijim estetskim zahvatima za uklanjanje ožiljačnog tkiva.
  • Rezultati su trajni

 

Pošto je izuzetno precizna, radiotalasna hirurgija zahvata samo onaj deo tkiva koji je potrebno da se ukloni. To je visoko sofisticirana oprema koja omućava da se skida sloj po sloj ciljanog mladeža sve dok se ne dođe do zdrave kože. Druge metode to ne mogu da omoguće.


Izuzetna je i kada je potrebno raditi histopatološki pregled uzetog mladeža jer garantuje da će uzorak ostati očuvan bez obzira na njegovu veličinu. Kada je uzorak kvalitetan ispitivanje se može uraditi, u suprotnom, provera na maligne promene nije moguća.

 

 

Koliko radiotalasno uklanjanje mladeža boli?


Mladeži se sa ovom metodom uklanjaju u lokalnoj anesteziji u vidu kreme koja čini da ciljani deo utrne. Ako je ipak potrebno dati jaču anesteziju iglom, prvo se aplicira krema da se taj ubod ne oseća. Nakon toga je ceo postupak neosetan.


Nije potrebno davati velike doze jer je radiotalasna hirurgija precizna i jako kratko traje što ne zahteva veliko omamljivanje. Ova dva faktora su bitna i za oporavak, a o njemu ćemo u narednom poglavlju.

 

Uklanjanje mladeža radiotalasima – oporavak


Pošto je najmanje invazivna, zahteva i najkraći oporavak. Pacijent nakon intervencije odmah može da ide kući bez ikakvih posledica po zdravlje.


Na koži ostaje mala krasta koja se ne dira dok sama ne otpadne, nije čak potrebno ni da se rana previja, stavljaju gaze ili flasteri.


Važno je par dana nanositi antibiotsku kremu i to je sve od terapije koja se primenjuje.


Kada krasta otpadne ispod se formira mladi sloj kože koji se nakon nekog vremena izjednačava sa bojom okolne regije. Ožiljak ne postoji ili je kasnije gotovo neprimetan. Na tretirani deo, kada krasta otpadne, možete nanositi meleme koji će pospešiti oporavak i bržu regeneraciju kože. To je sve.

 

Šta daje pretraga „radiotalasno uklanjanje mladeža cena“?


U principu cena radiotalasnog uklanjanja mladeža se formira na osnovu broja mladeža koji bi se odstranio.


Najniži iznosi su oko 30 eura, a u zavisnosti od komplikovanosti intervencije i veličine cena može da raste i do 50 eura za pojedinačni mladež.


Ako skidate do 5 mladeža cena opada i iznosi 40 eura po mladežu, a ako je broj promena na koži i veći, cena je najčešće oko 35 eura po mladežu.


Ozbiljne klinike koje pružaju ovakve intervencije spremne su i da stručno uzmu uzorak za patološko ispitivanje koje obično košta ne više od 20€.


S’obzirom na sve benefite teško je reći da su traženi iznosi visoki jer donose brzu intervenciju, brz oporavak i kasnije potpuno zarastanje rane bez ožiljaka.

 

 

Da li se jednim tretmanom mogu tretirati različite izrasline?


Radiotalasna hirurgija je odlična za skidanje svih promena na koži, ne samo mladeža. Njom se odstranjuju i bradavice, kondilomi, tumorske promene, fibromi… Pošto je najmanje invazivna dozvoljava kombinovano skidanje raznih promena a oporavak je brz bez obzira na broj izvedenih uklanjanja.

 

Da zaključimo


Danas ne postoji bolja i preciznija metoda od radiotalasnog noža. Koristi se u svim granama hirurgije jer pre svega daje veću preciznost hirurgu, ali i zato što za sobom ostavlja estetski lepu površinu kože. Nema potrebe da se iko unapred pomiri sa ožiljcima koji nakon mladeža ostaju jer to ne treba da bude pravilo već redak izuzetak.


Da bi sve proteklo dobro morate biti u sigurnim rukama kvalifikovanog tima stručnjaka, ali i da oni operišu sa najsavremenijim aparatima. Upravo zato kombinujte sve faktore tako da za rezultat pronađete dobru kliniku koja će vas informisati, pravilno izvesti zahvat, ali biti i na usluzi tokom oporavka.


Ako imate iskustva sa radiotalasnom hirurgijom podelite sa nama svoje mišljenje, čekamo vaše komentare na kraju teksta.

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. M

    Marko

    Odgovori

    30.07.2020 14:28

    Ovo super izgleda, a kažete da nije invazivno, pa ste me zainteresovali. Imam dva na stomaku kojih bih se rado rešio, a stići na red na dravnoj klinici je u današnje vreme nemoguća misija, tako da ću definitivno poslušati vaš savet. Hvala.

Ostavi komentar