06.09.2022 Komentari: 0

Osciloskop Owon- brzina i funkcionalnost

Osciloskop je savremeni uređaj koji prikazuje promene električnog napona u određenom vremenskom periodu. Brend Owon spada među najčuvenije kreatore opreme za merenje i testiranje na svetskom tržištu. Prikazaćemo vam digitalni osciloskop sa oznakom HDS272S firme Owon.

osciloskop

 

Pored toga što nudi osnovne funkcije svakog osciloskopa, ovaj uređaj poseduje i dva posebna režima. On može biti i generator funkcija i digitalni multimetar. Zbog velike potražnje, prodaja ovih uređaja je u stalnom porastu ali to nije bez razloga. Pored tehničkih osobina ovaj aparat je višenamenski, vrlo koristan na terenu za kontrolisanje električnih instalacija, pa i u automobilskoj industriji.

 

Moderni uređaj za višenamensku upotrebu


Uređaj je moderno osmišljen i smešten u kućište plavo-crne boje. U gornjem delu aparata nalazi se LCD ekran, dok je ispod smešten niz dugmadi (od F1 do F4) različitih funkcija – merni opseg, izbor kanala, itd.

Ovaj osciloskop poseduje dva kanala, a svaki od njih ima propusni opseg od 70MHz. Brzina testiranja Owon HDS272S osciloskopa je 250MS/s. Još jedna bitna funkcija Owon HDS272S je funkcija automatskog merenja. On meri maksimalne, minimalne, kao i srednje PK – PK (peak to peak) vrednosti. Pored prikazanih vrednosti, Owon HDS272S meri i frekvencije i periode.

Imajući u vidu sve ove mogućnosti i osobine koje poseduje ovaj osciloskop, možemo zaključiti da je njegova cena vrlo povoljna.

Pored osnovne funkcije digitalnog osciloskopa, ovaj aparat služi i kao unimer (True RMS digitalni multimetar). U funkciji unimera (multimetra) ovaj aparat može meriti vrednosti:

  • otpornosti i kapaciteta struje,
  • jednosmernu i naizmeničnu jačinu struje
  • jednosmerni i naizmenični napon struje.

Pored toga što meri ove vrednosti, takođe se može koristiti za test provodljivosti, kao i testiranje dioda. Postoji opcija korišćenja automatskog i ručnog biranja opsega. Ovaj režim korišćenja aparata omogućava maksimalnu rezoluciju od 20.000 cifara.

 

osciloskop merenje

Ako govorimo o funkciji ovog uređaja, treći režim rada predstavlja generator funkcija. Kada radi u svojstvu generatora funkcija, postoji mogućnost upotreba samo jednog kanala, gde se uzimanje uzorka vrši za 125MSa/s. Sine, square, ramp, pulse i arbitrary su vrste talasnih oblika koji nastaju pri ovom procesu.

 

Opšte karakteristike osciloskopa Owon HDS272S


U odnosu na mnoge vrste osciloskopa drugih proizvođača, Owon HDS272S ima brojne prednosti. Kad je u pitanju ovaj osciloskop, prodaja i potražnja uvek idu uzlaznom putanjom.

Ako se osvrnemo na veličinu ekrana, ovo je jedna od glavnih kvaliteta ovog aparata jer veliki ekran daje preglednost i olakšava merenje.

Dimenzije LCD ekrana od 3,5” sa rezolucijom slike od 320x240px su sjajne za ovakav tip proizvoda. Takođe, punjenje ovog uređaja se može vršiti preko interfejsa USB tipa C koji poseduje ovaj osciloskop, a pomoću ovog interfejsa je moguće osciloskop povezati sa računarom.

Owon HDS272S se napaja pomoću 2 x 18650 baterije, čime predstavlja malog potrošača energije. Uz korišćenje ove dve baterije on može funkcionisati šest sati bez prekida. Takođe je interfejs za punjenje moguće povezati i puniti preko kompjutera sa USB aparatom tipa C.

Uz uređaj se dobija i dodatna oprema:

 

  • torbica za lakši prenos aparata,
  • USB i BNC (krokodil štipaljka) kabl,
  • sonda za osciloskop,
  • test pipalice za unimer i
  • uputstvo za upotrebu.


Osciloskop - prodaja i cena


U pitanju je izuzetno jak aparat, koji je u svom sastavu prvenstveno osciloskop ali i digitalni unimer i generator funkcija. Za ovaj osciloskop, cena je sasvim prikladna s obzirom na brojne funkcije.


Da bismo vam olakšali kupovinu aparata koji će ispuniti sve vaše privatne i poslovne zahteve predlažemo vam Owon HDS272S osciloskop. Ovaj uređaj vam može olakšati održavanje elektronike kod automobila, električnih instalacija i drugih instalacija vezanih za elektrotehniku ili elektroniku.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar