24.01.2019 Komentari: 0

Kako povezati laptop i televizor?

Je l' vam se dogodilo ikada da gledate isti film na svom televizoru, pa onda na lap topu, računaru i obratno? Jeste primetili kako je osećaj tokom gledanja nekako drugačiji? Uvek je, bar većini taj osećaj je poznat, lepše i prijatnije da gledaju filmski, serijski ili drugi sadržaj preko televizora, što ih i pored cele ere interneta, raznoraznih uređaja i kompjutera čini veoma popularnim i ta popularnost nikada neće proći. 

Međutim, da biste gledali filmove i serije ne morate uvek odvajati novac za neki skuplji smart TV sa velikim brojem dodataka i velikim mogućnostima, jer možete da veoma lako i jednostavno povežete svoj računar sa televizorom koji imate samo vam je potreban kabal za povezivanje laptopa i tv.


Naravno, potrebno je da televizor i kompjuter budu novije generacije, jer uglavnom stariji televizori nemaju opciju povezivanja, pa pre same kupovine kabla ili nekog drugog uređaja, bitno je da proverite ulaze koje poseduje vaš televizor, kao i ulaze i izlaze koji se nalaze na vašem računaru. A kada vidite da je sve u redu i da je moguće povezati ova dva uređaja, onda pogledajte koja vam je opcija najjednostavnije, jer ih ima nekoliko, a svakako ćemo ih i odmah nabrojati.

 

HDMI kabl


Povezivanje televizora i računara najjednostavnije je pomoću HDMI kabla, budući da je samo jedan HDMI kabl potreban kako biste ih u potpunosti povezali, kako slikom, tako i zvukom. Sve što je potrebno da uradite jeste jedan kraj HDMI kabla ubacite u odgovarajući ulaz na lap topu, a drugi kraj na jasno označen ulaz na vašem televizoru. U poslednjih nekoliko godina, sigurno bar deceniju, svi televizori imaju ulaz za HDMI kabl, te ne morate brinuti o tome.


Bitno je samo da televizor bude uključen na odgovarajući HDMI kanal, da je računar upaljen i najčešće će vam se sva podešavanja sama odraditi u trenutku povezivanja ova dva uređaja, nakon čega ćete moći da gledate i slušate na televizoru sve sa svog računara. Osim toga, HDMI kabl je veoma jeftin i lako ga je pronaći i kupiti, te predstavlja i zbog toga odličan način povezivanja.

 

VGA kabl


Kada imate nešto stariji računar, te i nešto stariji televizor, moguće je da se dogodi da HDMI kabl neće funkcionisati, zbog čega će vam biti potreban VGA kabl za njihovo međusobno povezivanje. Međutim, problem se javlja u tome što se kod VGA kabla prenosi samo video sa računara na televizor, pa ćete morati da nabavite dodatni kabl za povezivanje zvuka. Jedan kraj drugog kabla ubacite u izlaz za slušalice na svom lap topu, a drugi kraj u zvučni ulaz televizora i to će biti sve. Malo više kablova, ali opet kada je jedino, odlično je rešenje.

 

Povezivanje pomoću USB kabla


Teoretski i u većini slučajeva, povezivanje računara i televizora pomoću USB izlaza na ova dva uređaja nije moguće. Međutim, pojedini proizvođači su osmislili dodatni način da se USB izlaz pretvori u HDMI ulaz na televizoru, pa da se audio i video sadržaj na taj način i prenese. Jedini što je potrebno da se na laptopu pronađe dodatni softver koji će to i učiniti, te nakon njegovog instaliranja i osposobljavanja, povezivanje ide veoma lako i brzo.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar