12.10.2018 Komentari: 0

Kako izabrati najbolju školu stranih jezika?

Broj škola stranih jezika iz godine u godinu raste u Srbiji. Velika je potražnja za dobrim profesorima, ali je i velika konkurencija. Ponekad nam se čini da su škole stranih jezika na svakom ćošku, i onda kako da se odlučimo koju da upišemo. Ovaj članak sadrži par korisnih saveta koji će zasigurno da vam olakšaju pronalaženje idealne škole.

Posvetite vreme proveri škole

 

U većini škola stranih jezika upis kreće od 15. septembra. Što vam daje dosta vremena da saznate malo više o školi koju želite da odaberete. Prvi korak je pregled sajta i društvenih mreža. Na taj način možete videti šta to škola zvanično nudi. Naravno dešava se da ono što je napisano često u praksi nije ispunjeno. Zato je bitno raspitati se kod ljudi koji su je već pohađali i saznati njihova iskustva i uspeh. I konačno spremite spisak pitanja za sekretarijat škole kada budete prvi put otišli da se lično raspitate za upis.

 

Saznajte više o vrstama kurseva i pristupu nastavi


Izuzetno je bitno da škola ima jasno definisan nastavni program. To obuhvata broj časova po semestru, upotrebu odgovarajućih udžbenika i saradnju sa odgovarajućim institucijama. Na primer ako odaberete učenje nemačkog jezika, važno je da znate da će vas odabrana škola pripremiti za polaganje međunarodno priznatih ispita. Često pitanje polaznika je da li važi školska diploma kao potvrda znanja. Škola ima pravo da izda diplomu o pohađanju kursa i oceni koju ste ostvarili, ali firme, univerziteti i poslodavci traže zvanične sertifikati Britanskog saveta, Servantesa i sl. Zato je bitno proveriti da li će vas odabrana škola spremiti za tu vrstu ispita.

 

Obavezna poseta školi pre početka nastave


Pre nego što zaključite ugovor o pohađanju nastave važno je da lično podete do škole i porazgovarate sa serkretarom ili profesorima. Pitajte za godine iskustva profesora, prolaznost na međunarodno priznatim ispitima, opremljenost učionica. Sve ovo vam je važno pre potpisivanja ugovora. Uz to možete da zamolite da vam pokažu učionice, objasne uslove plaćanja i pokažu akretiditacije o saradnju sa ustanovama poput Britanskog saveta i Gete instituta. Uz to proverite maksimalan broj polaznika po grupi, za optimalan rad i napredak do 8 je dozvoljeno, ukoliko školin broj premašuje ovu cifru postoji mogućnost manje produktivne nastave. Takođe bitan je i urast polaznika, grupa treba da bude koliko toliko homogenizovana ne samo na osnovu nivoa znanja negi i godina đaka. Imati puno različitih uzrasta u okviru jedne grupe značajno ruši dinamiku časa i može usporiti napredak.


Znaci da ne treba da odaberete neku školu


Izbegavajte škole koje se reklamiraju na sajtovima za popuste, no što je džabe često nije najbolje za vas. Uz to ne treba da vas privuče komercijalni pristup nego akademski. To što ćete dobiti vaučer za solarium i 20% popusta na prvi mesec treba da vam bude jasan znak da je to školi provit bitniji od kvaliteta nastave. Škole koje imaju ovaj sistem reklame su fokusirane na laku zaradu što u većini slučajeva znači da nisu voljne da late iskusne profesore niti da se posvete đacima na način neophodan da ih dovede do uspeha.

Nadamo se da će vam saveti iz ovog članka pomoći pri pronalaženju prave škole. Ukoliko zaista želite da postignete uspeh, nemojte zasnivati odluku na blizini škole ceni ili terminima časova. Daleko bitniji je kvalitet nastave, organizacija rada i stručnost profesora. Ipak vi ulažete svoje vreme i novac kako bi usavršili jezik, i škola koju odaberete treba to i da poštuje, i naravno da vam pruži najbolju moguću uslugu. Najuspešnije škole stavljaju svoje polaznike na prvo mesto i trude se da im u potpunosti izađu u susret kada god je to moguće.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar