24.01.2019 Komentari: 0

10 etiketa piva koje morate da probate!

Pivo je piće koje je postalo deo naše svakodnevice, i koje podjednako biraju i žene i muškarci. Ono je počelo da se proizvodi još pre 7.000 godina. Sumeri, sa juga Mesopotamije, koji su se ovde naselili između 5.000 i .5000 pre nove ere, ostavili su prvi recept. 

Osnova je bio ječam, a varijacije su dostigle broj 19. Kako se recept širio, tako je svaka kultura dodavala nešto svoje. Tako danas imamo više od 30.000 vrsta piva!

 

Donosimo vam 10 onih koje bi trebalo da isprobate!

 

Triple Carmelite

 

Ovo pivo je ponos Belgije. Radi se o ejl (ale) pivu, koje je kremasto. To je drevni tip piva, koji ima puniji ukus. Ovo pivo je sa jedne strane gorko, a sa druge se oseti ukus vanile. Pitko je, ali jako, sa 8% alkohola. Mnogi kažu da ovo pivo rado biraju i oni koji inače nisu ljubitelji ovog pića.

 

Schneider Aventinus Weizen-Eisbock


Ukoliko posetite restoran, ovo pivo će vam preporučiti ako ste iskusni pivopija. Naime, radi se o najbolje ajsbok (eisbock) pivu na svetu. Dolazi iz Nemačke. Ima najmanje 9% alkohola, a najviše 15%! Obično je to 12%. Ovo je tamno i teško pivo,koje se slaže uz sladoled nakon večere.

 

Paulaner


Ovo je vrlo popularno nemačko pivo, koje verovatno ima gotovo svaki bar, kao što je bar Baraka. Ono je veoma pitko, voćnog ukusa. Pšenično je pivo, meko i često mutno. Zbog toga se preporučuje da se kucnete donjim delom čaše, kako bi se talog promešao, a vi uživali u punom ukusu. Osim svetle, postoji i tamna varijanta.

 

Chimay


Još jedno belgijsko pivo. Radi se takođe o ejl pivima. Intenzivna verzija je Chimay blue. To je veoma tamno pivo, intezivnog ukusa, Njegov miris podseća na ružu. Ima 9% alkohola, pa treba voditi računa, s obzirom na slatkast ukus. Blaža avrijanta je Chimay red. To je trapist pivo - manastirsko. Manje je jako, kremaste pene i osvežavajućeg ukusa breskve.

 

Matador


Ovo je crveno pivo stvoreno u - Srbiji! Radi se o indian pejl ejl (pale ale)pivu. To su piva voćnog ukusa, gorka, koja su nastala u Engleskoj. Matador ima ukus bobičastog voća, a mnogi ga smatraju jednim od naših najboljih piva od ječma.

 

Duchessa


Vojvotkinja dolazi iz Italije. Pena je kremasta, a aroma voćna. Ovo pivo je blago i lagano, umereno gorko, pa kako mu i ime kaže, više je namenjeno damama.

 

Baltika Brew Collection


Rusi vole jaka pića, pa su tako stvorili i ovo. Radi se o stout pivu, koje je crno, ima kremastu penu, a ukus mu daje prženi ječam. Zbog toga često ovaj ukus podseća na kafu. Baltika je pivo koje podseća na pretke i piva iz XIX veka.

 

Guinness


Svaki dobar klub, kao što je klub Komitet, u ponudi ima vrhunski stout na svetu - Ginis (Guiness). Ovo pivo iz Irske ima tamno crvenu, rubin boju. Ukus je mešavina kafei čokolade, a pena je gusta i kremasta.

 

Gambrinus


Ovo je najprodavanije češko pivo. Radi se o lageru, relativno novom pivu. To su osvežavajuća i laka piva, pa su zato veoma omiljena. Gambrinus je ime dobio po zaštitiniku svih pivara. Može da se pronađe u dve varijante - Original 10 i Premium Gambrinus.

 

Blue Moon


Blue Moon je američko pivo, koje se pravi po belgijskom receptu. Resko je i oštro. Pšenično je, pa je mutno, ali punog ukusa. Servira se sa kriškom narandže.


Uzdravlje!

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar